Obrana teme doktorskog rada :: Marija Polić Pasković, dipl. ing. agr.

Utjecaj biofortifikacije selenom i silicijem na fenolni sastav lista masline i kvalitetu maslinova ulja :: The impact of selenium and silicon biofortification on the phenolic composition of olive leaves and the quality of olive oil

13.3.2023. u 13:00 sati u Maloj vijećnici Agronomskog fakulteta

Zoom poveznica: https://us02web.zoom.us/j/89731690142 

Predloženi mentori:

  • prof. dr. sc. Mirjana Herak Ćustić, Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet
  • dr. sc. Igor Pasković, viši znanstveni suradnik, Institut za poljoprivredu i turizam, Poreč

Povjerenstvo za ocjenu teme doktorskog rada:

  • izv. prof. dr. sc. Marko Petek, Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet
  • prof. dr. sc. Martina Skendrović Babojelić, Sveučilište u Zagreb, Agronomski fakultet
  • dr. sc. Nikola Major, viši znanstveni suradnik, Institut za poljoprivredu i turizam, Poreč

Sažetak:
Maslina (Olea europaea L.) jedna je od prvih kultiviranih voćnih vrsta te još i danas jedna od najvažnijih voćnih vrsta na području Mediterana. Uz maslinovo ulje i stolne masline, u fokusu novijih znanstvenih istraživanja je i list masline koji se osim važne fiziološke uloge za samu biljku, zbog svojih antioksidativnih svojstava, koristi i u farmaceutskoj industriji, prehrani ljudi i hranidbi životinja. Jedna od najvažnijih bioloških komponenata lista su fenoli, produkti sekundarnog metabolizma koji povećavaju otpornost masline na biotske i abiotske stresore. Pri tome, biostimulatori su tvari koje poboljšavaju usvajanje hraniva te također povećavaju otpornost biljaka na razne stresne čimbenike. Učinci folijarne primjene silicija i selena, kao biostimulatora na maslini, su nedovoljno istraženi. Stoga je cilj ovog rada utvrditi njihov utjecaj na modulaciju fenolnog profila lista masline, dinamiku njihova usvajanja kao i osnovna svojstva kvalitete djevičanskog maslinova ulja.

Abstract:
The olive (Olea europaea L.) as one of the first cultivated fruits has still great relevance in the Mediterranean area. Beside olive oil and table olives, recent scientific work is frequently focused on the olive leaf, which, aside to its plant physiological importance, is commonly used in the pharmaceutical industry or human and animal nutrition. One of the most important biological components of the leaves are phenols, secondary metabolism products, which increase the olive's resistance to biotic and abiotic stressors. Furthermore, biostimulators are substances that improve the absorption of different nutrients but also boost plant response to various stress factors. The effects of foliar application of silicon and selenium, as biostimulators on olive, have not been sufficiently investigated. Therefore, the aim of this work is to determine their influence on the olive leaf phenolic profile modulation, the intake dynamics, and the quality of virgin olive oil.

 

Prijava djelatnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.