Obrana doktorske disertacije: Vjekoslav Markotić, dipl. ing.

Fauna kukaca iz podreda Sternorrhyncha u nasadima agruma u Republici Hrvatskoj

10.3.2023. godine u 11h,  Velika vijećnica Agronomskog fakulteta (VI. paviljon, dekanat)

Mentor doktorske disertacije:

  • prof. dr. sc Renata Bažok, Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet

Povjerenstvo za obranu doktorske disertacije:

  • Izv. prof. dr. sc. Ivana Pajač Živković, Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet
  • Dr. sc. Tatjana Masten Milek, JU Zeleni prsten Zagrebačke Županije
  • Dr. sc. Mladen Šimala, Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu
  • Prof. dr. sc. Đani Benčić, Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet
  • Prof. dr. sc. Sanja Radonjić, Univerzitet Crne Gore Biotehnički fakultet

Sažetak doktorskog rada:
Entomofauna iz podreda Sternorrhyncha do sada nije sustavno istražena u uzgojnim područjima agruma u Republici Hrvatskoj. Poznato je da navedenom podredu pripadaju neki od najštetnijih kukaca koji su u prošlosti prouzročili propadanje čitavih plantaža agruma diljem svijeta. S obzirom da se posljednjem desetljeću zbog intenziviranja trgovine sadnim materijalom povećava broj vrsta kukaca u Republici Hrvatskoj, proizvodnim nasadima u kojima se uzgajaju agrumi na hrvatskoj obali prijete nove karantenske vrste čiji status nije poznat.

Cilj ove disertacije bio je pripremiti literaturni popis vrsta iz podreda Sternorrhyncha štetnih na agrumima u Republici Hrvatskoj i usporediti ga sa zemljama s najvećom proizvodnjom agruma, potom nadopuniti popis nalazima vlastitog faunističkog istraživanja u nasadima agruma u Republici Hrvatskoj  te pritom izdvojiti nove, potencijalno najštetnije i utvrditi karantenske vrste.

Faunističko istraživanje je provedeno u razdoblju od 2015. do 2020. godine u šest obalnih županija od Dubrovačko-neretvanske do Istarske županije. Ukupno je prikupljeno 1.495 uzoraka biljnog materijala u kojima su determinirane 22 vrste kukaca iz podreda Sternorrhyncha kojima domaćini mogu biti agrumi, od toga pet vrsta štitastih moljaca, sedam vrsta lisnih uši i deset vrsta štitastih uši. Utvrđena je prisutnost karantenske vrste štitastog moljca Aleurocanthus spiniferus Quaintance, 1903 i regulirane nekarantenske vrste Parabemisia myricae (Kuwana) 1927. U različitim tipovima nasada na agrumima su pronađene nove vrste lisnih i štitastih uši. Vrste Aphis craccivora Koch, 1854, Aphis fabae Scopoli, 1763, Aphis gossypii Glover, 1877, Aphis neri Boyer de Fonscolombe, 1841, Aulacorthum solani Kaltenbach, 1843 i Pulvinaria floccifera (Westwood, 1870) su duže vremena prisutne u hrvatskoj entomofauni, ali su sada prvi put nađene na agrumima.

Provedeno istraživanje je prvi put objedinilo rezultate prisutnosti i raširenosti kukaca iz podreda Sternorrhyncha na agrumima i doprinos je poznavanju entomofaune u Republici Hrvatskoj.

Ključne riječi: entomofauna, Sternorrhyncha, agrumi, faunističko istraživanje, popis, karantenske vrste, nove vrste

 

Prijava djelatnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.