Agronomski fakultet partner je u projektu GRASS Ceiling - Gender Equality in Rural and Agricultural Innovation SystemS (Obzor Europa)

Novi projekt EU-a uspostavit će žive laboratorije u devet zemalja, obučiti 72 ruralne žene inovatorice i uspostaviti sustav umreženog učenja i inovacija kojim želi  osnažiti položaj žena na selu kroz inovacije i edukaciju.

Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet i Hrvatska poljoprivredna komora, kao partneri iz Hrvatske, zajednički sudjeluju u novom europskom projektu koji ima za cilj osnažiti žene na selu i povećati broj socioekoloških inovacija koje vode žene u poljoprivredi, ruralnom gospodarstvu i ruralnim zajednicama.

Projekt je financiran u sklopu programa Obzor Europa, „GRASS CEILING”, a usmjeren je na poticanje inovacija koje vode žene u ruralnim područjima i poljoprivredi.
Projekt je započeo u siječnju 2023. i trajat će do prosinca 2025., a vrijedan je 2,8 milijuna eura.

Projekt GRASS Ceiling, koji vodi South East Technological University (SETU-Ireland) okuplja 25 partnera iz cijele Europe i razvit će forum na kojem žene mogu pokretati socioekološku tranziciju, odnosno razvijati inovacije kao odgovor na socioekološke izazove i jačati otpornost ruralnih područja. Ovo je ključno za postizanje ciljeva UN-a o ravnopravnosti spolova, realizaciju strategije EU-a o rodnoj ravnopravnosti i postizanje ciljeva Zelenog plana, Strategije „od polja do stola“, dugoročne vizije za ruralna područja i europskog stupa socijalnih prava.

Kako bi se to postiglo, projekt će uspostaviti devet živih laboratorija (living lab) za ruralne žene inovatorice u Irskoj, Hrvatskoj, Italiji, Litvi, Nizozemskoj, Norveškoj, Škotskoj, Španjolskoj i Švedskoj. Svaki živi laboratorij obučavat će između šest i osam žena te uspostaviti sustav umreženog učenja i inovacija koji će podržavati žene inovatorice, jačati i mjeriti njihove inovativne ideje te transformirati rodne norme i stereotipe dijeljenjem i prikupljanjem uvida u politike spram ruralnih žena inovatorica i praktično iskustvo.

Putem ovih živih laboratorija istraživači/ce analizirat će trenutni položaj žena u pogledu prevladavajućih trendova u europskoj poljoprivredi i ruralnim područjima uključenih zemalja, shvatiti što pokreće i omogućava inovacije koje vode žene, uvidjeti prepreke na koje nailaze i osmisliti potporu koju je potrebno razviti na razini država članica i EU.

Žene inovatorice iz ruralnih ili poljoprivrednih organizacija suvodit će svaki laboratorij, a lokalni dionici iz javnog i civilnog sektora pridružit će se projektu u Hrvatskoj. Agronomski fakultet i Hrvatska poljoprivredna komora predstavljaju projekt u Hrvatskoj, a partneri GRASS Ceiling-a također uključuju europska tijela na visokoj razini i dionike koji mogu uistinu utjecati na politiku EU-a.

„Ovo je uzbudljiv program koji financira EU za osnaživanje inovacija žena u ruralnim i poljoprivrednim zajednicama. Radit ćemo diljem Europe s vodećim ženama inovatoricama kako bismo zabilježili i podijelili ključne elemente njihovog uspjeha, s ciljem povećanja lokalnog utjecaja na žene u ruralnim i poljoprivrednim zajednicama. Projekt će raditi zajedno s muškarcima i ženama na izgradnji pozitivnog i osnažujućeg okruženja za socioekonomski i zeleni rast”, izjavila je prof. Sally Shortall, koordinatorica projekta.

S Agronomskog fakulteta, kao partneru na projektu GRASS Ceiling, sudjeluju tri istraživačice, prof. dr. sc. Ramona Franić, izv. prof. dr. sc. Nataša Bokan i doc. dr. sc. Tihana Kovačićek.
Za dodatne informacije molimo kontaktirati: ramonaf@agr.hr, nbokan@agr.hr, tkovacicek@agr.hr

GRASS Ceiling 

Prijava djelatnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.