PANDA 6 – projektna nastava za darovitu djecu
I ove godine djelatnici i studenti Agronomskog fakulteta (Zavod za poljoprivrednu zoologiju i Zavod za herbologiju) sudjelovali su u provođenju radionica u sklopu projekta PANDA 6 - projektna nastava za darovitu djecu kojeg provodi udruga Bioteka.
PANDA projekt namijenjen je darovitoj djeci osnovnih škola. Projekt je zamišljen kao nadopuna školskom kurikulumu, gdje djeca uz kreativni istraživački rad razvijaju kritički način razmišljanja. Osim navedenog, cilj projekta je i popularizacija STEM područja.
Djelatnici Zavoda za herbologiju i Zavoda za poljoprivrednu zoologiju, voditelji izvannastavnih aktivnosti Entomološka grupa (izv. prof. dr. sc. Maja Čačija, izv. prof. dr. sc. Ivan Juran, izv. prof. dr. sc. Darija Lemić, izv. prof. dr. sc. Ivana Pajač Živković, dr. sc. Helena Virić Gašparić i Sandra Skendžić, mag. ing. agr. i studenti polaznici izvannastavne aktivnosti Karlo Trbušić, Karla Gašparić, Helena Tutić, Emanuela Vozdečki, Dino Bojčetić, Barbara Konta, Dora Lukačić i Sara Pavić) te izvannastavne aktivnosti Čudesni svijet korova (Laura Pismarović, mag. ing. agr., dr. sc. Valentina Šoštarčić i studenti polaznici izvannastavne aktivnosti Ema Bubalo, Tin Bulić, Mateo Kovač, Silvija Martinčić, Andrijana Oreški, Laura Pavić, Mateja Pišonić i Martina Stvorić) sudjelovali su s ukupno pet radionica:
- Alelopatija - dobre biljne vrste vs. neželjene korove vrste - postavljanje pokusa
- Alelopatija - dobre biljne vrste vs. neželjene korove vrste - očitanje pokusa
- Upoznavanje s kukcima i prepariranje kukaca
- Kukci kao hrana budućnosti
- Korisni kukci - čuvari naše prirode
Na radionicama su sudjelovali učenici od 1. do 6. razreda osnovne škole. Učenici su se upoznali s problematikom i važnosti suzbijanja alergene korovne vrste, ambrozije. Primjenom poznatog alelopatskog učinka pokrovnih biljnih vrsta testirali su mogućnost ekološkog suzbijanja ambrozije. Upoznali su se s morfologijom kukaca te njihovim prepariranjem za zbirke, mogućnostima korištenja kukaca u ishrani uz kuhanje i degustaciju te zašto su korisni kukci čuvari prirode.