Poziv na javnu prezentaciju rezultata projekta – SAGRA-3

Javna prezentacija projekta bit će održana u četvrtak, 6. srpnja 2023. godine u poslovnoj zgradi Hrvatskih voda, Ulica grada Vukovara 220, 10000 Zagreb u dvorani J.J. Strossmayer u prizemlju s početkom u 13.00 sati.

Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet i Fakultet elektrotehnike i računarstva kao zajednica ponuditelja izradili su projekt "Preispitivanje područja podložna eutrofikaciji i područja ranjiva na nitrate" - SAGRA-3 kojeg su naručile Hrvatske vode, kao nastavak dugogodišnje suradnje u rješavanju problema u vodnom gospodarstvu vezanih za poljoprivredu primjenom naprednih znanstvenih i stručnih tehnika i tehnologija. Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet u zajednici sa znanstvenoistraživačkim institucijama u Republici Hrvatskoj za potrebe provođenja Direktive o nitratima u Republici Hrvatskoj izradili su SAGRU-1 i SAGRU-2.

Cilj ovog projekta SAGRE-3 bio je prikupiti i analizirali rezultate nacionalnog monitoringa površinskih i podzemnih voda u Republici Hrvatskoj s obzirom na koncentracije hranjivih tvari, prvenstveno nitrata te procijeniti stupnjeve trofičnosti površinskih voda za razdoblje 2000.-2020. Prikupljeni podaci nakon testiranja njihove pouzdanosti pospremljeni su u formiranu bazu podataka. Tako formirana baza harmoniziranih podataka o kakvoći voda je uz korištenje drugih pomoćnih prostornih podataka statistički obrađena na način da udovoljava kriterijima Direktive o nitratima koji se odnose na praćenje, izvješćivanje i periodično preispitivanje prethodno utvrđenih područja ranjivih na nitrate iz poljoprivrede. Kao važan izlazni sadržaj ove studije su karte koje prostorno na različitim razinama detaljnosti prikazuju potencijalnu ugroženost nekog područja od onečišćenja voda hranjivim tvarima kojima bi izvor mogao biti iz poljoprivrede. Na temelju takvih prostornih analiza izrađene su karte pritisaka iz poljoprivrede te su identificirane vode koje su onečišćene ili su u riziku od onečišćenja prema kriterijima Direktive o nitratima. Da bi se proizvedene karte mogle koristiti za novelaciju područja ranjivih na nitrate bilo je potrebno testirati pouzdanost ulaznih parametara, prvenstveno onih koji se odnose na utvrđivanje izvora onečišćenja voda. Upravo s obzirom na različit karakter i različitu razinu pouzdanosti ulaznih podataka, razrađena su četiri prijedloga metodologije za novelaciju postojećih odnosno za uspostavu nove sheme područja ranjivih na nitrate u Republici Hrvatskoj.

  Poziv na javnu prezentaciju rezultata projekta – SAGRA-3

Prijava djelatnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.