Obrana teme doktorskog rada :: Karlo Špelić, mag. ing. agr.

Utjecaj načina skladištenja na učinkovitost proizvodnje bioplina iz višegodišnjih energetskih kultura
21.7.2023. u 10:00 sati, Mala vijećnica Sveučilišta u Zagrebu Agronomskog fakulteta (VI. paviljon)

Predloženi mentor:

  • izv. prof. dr. sc. Vanja Jurišić, Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet

Povjerenstvo za ocjenu teme doktorskog rada:

  • izv. prof .dr .sc. Ana Matin, Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet
  • prof. dr. sc. Miljenko Konjačić, Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet
  • dr. sc. Mario Panjičko, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Sažetak:
Dokumentom REPowerEU (COM (2022) 108), potiče se povećana proizvodnju bioplina od 20 % u državama članicama EU do 2030. god., s ciljem povećanja njihove energetske neovisnosti. Iako se danas u većini bioplinskih postrojenja u EU kao glavna sirovina koristi kukuruzna silaža, ona se primarno proizvodi za sektor stočarstva. Stoga je za održivu proizvodnju bioplina potrebno naći alternativne sirovine, koje će s pozicije proizvodnje bioplina i metana biti jednako učinkovite. Sukladno, cilj ovog istraživanja je utvrditi ukupni prinos i kvalitetu bioplina provođenjem procesa anaerobne digestije iz tri višegodišnje poljoprivredne energetske kulture i to miskantusa (Miscanthus x giganteus), divljeg prosa (Panicum virgatum L.) te divovske trske (Arundo donax L.), u ovisnosti o njihovom načinu skladištenja procesom anaerobne fermentacije (silaža i sjenaža). Dobiveni rezultati koristit će se u svrhu uvođenja održivih sirovina u proizvodnji bioplina, kao zamjene za trenutno korištenu kukuruznu silažu.

Prijava djelatnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.