Obrana doktorskog rada :: Gordana Duvnjak, dipl. ing. agr.

Fenotipska svojstva, masnokiselinski sastav i senzorna kakvoća mesa i jaja kokoši hrvatice
Javna obrana doktorskog rada održat će se u Velikoj vijećnici Agronomskog fakulteta 6. listopada 2023. godine u 13 sati.

Mentori doktorskog rada:

  • Izv. prof. dr. sc. Dalibor Bedeković, Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet
  • Prof. dr. sc. Zlata Kralik, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Povjerenstvo za obranu doktorskog rada:

  • Prof. dr. sc. Zlatko Janječić, Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet
  • Izv. prof. dr. sc. Ivica Kos, Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet
  • Dr. sc. Marica Dražić, Ministarstvo poljoprivrede

Sažetak doktorskog rada
Izvorne ili lokalno adaptirane pasmine peradi, iako nisu konkurentne s obzirom na proizvodne rezultate, imaju važnu ulogu u ruralnom području i malim seoskim gospodarstvima. Interes za očuvanjem, zaštitom i uzgojem izvornih pasmina peradi sve je veći te je i predmet ovog istraživanja kokoš hrvatica kao registrirana hrvatska izvorna pasmina. Istraživanje je provedeno na jedinkama pasmine kokoš hrvatica razdijeljenim u skupine po soju (jarebičasto-zlatni, crveni, crni te crno-zlatni) te hibridu Sasso T44. Cilj je ovog istraživanja bio istražiti pasminu kokoš hrvatica kroz proizvodne pokazatelje (godišnju proizvodnju jaja, prirast tjelesne mase pijetlova do postizanja klaoničkih tjelesnih masa, konverziju krmne smjese po jedinici proizvoda, mortalitet), pokazatelje kvalitete mesa i jaja (osnovni kemijski sastav, pH, sposobnost vezanja vode, teksturu, boju, sastav masnih kiselina i oksidaciju masti, udio osnovnih dijelova u jajetu, visinu bjelanjka, Haughove jedinice, boja žutanjka, čvrstoću i debljinu ljuske) te senzorne karakteristike mesa i jaja u usporedbi sa Sasso T44 hibridom koji se najčešće koristi u alternativnim sustavima držanja. Istraživanjem je potvrđeno da je pasmina kokoš hrvatica pogodna za proizvodnju jaja u slobodnom uzgoju te da je masnokiselinski sastav mesa i jaja povoljnog omjera PUFA n-6/n-3 kao i dobrih senzorskih odlika što je preduvjet za veće iskorištavanje ove pasmine u komercijalne svrhe.  

Ključne riječi: pasmina kokoš hrvatica, jaja, meso, masne kiseline, senzorne odlike, hibrid Sasso T44

 

Prijava djelatnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.