Virtualnoj zbirci Agronomskog fakulteta dodijeljen trajni identifikator priznat na nacionalnoj razini

Virtualnoj zbirci Agronomskog fakulteta unutar projekta Virtualne zbirke Sveučilišta u Zagrebu – Vizbi. UNIZG dodijeljen je URN:NBN trajni identifikator priznat na nacionalnoj razini!

Trajni identifikator značajan je za opstanak i prepoznavanje digitalne građe na nacionalnoj i međunarodnoj razini, te je uvjet i put prema otvorenoj znanosti.

Ukoliko želite da i vaša publikacija bude u digitalnoj zbirci obratite se Centralnoj agronomskoj knjižnici, na e-mail: vmasnov@agr.hr

Prednosti dodjele identifikatora URN:NBN

  • Pouzdano referenciranje digitalnih objekata
  • Korištenje URN:NBN-a jamči pružanje trajnih, dosljednih, stabilnih poveznica na portalima, bazama podataka, digitalnim knjižnicama itd.

Što je URN:NBN?

URN:NBN (Uniform Resource Name : National Bibliography Number) osigurava jedinstveno i trajno identificiranje digitalne (izvorno digitalne i digitalizirane) građe bez obzira na mjesto njihove pohrane.

Upravljanje prihvatom i trajnom pohranom digitalne građe uključuje i dodjelu trajnih identifikatora pohranjenoj građi.

Uz digitalnu građu (izvorno digitalnu i digitaliziranu) koja pristiže kao obvezni primjerak u Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu, URN:NBN dodjeljuje se i ostalim vrstama digitalnih objekata pohranjenim u sustavima za upravljanje digitalnom građom (digitalnim knjižnicama, repozitorijima, digitalnim arhivima i digitalnim zbirkama) za koje su odgovorne druge ustanove, a koji zadovoljavaju uvjete dodjele URN:NBN-a.

Dodjelu URN:NBN-a mogu zatražiti javne (kulturne i znanstvene) ustanove sa sjedištem u Republici Hrvatskoj koje sadrže digitalne knjižnice, digitalne zbirke, repozitorije i digitalne arhive.

Digitalne (izvorno digitalne i digitalizirane) publikacije podnositelja zahtjeva moraju biti pohranjene u pouzdanom repozitoriju/digitalnoj knjižnici, digitalnoj zbirci/digitalnom arhivu s odgovarajućim skupom metapodataka.

 

Prijava djelatnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.