Obrana teme doktorskog rada :: Fumica Orbanić, mag. ing. agr.

Utjecaj različitih vinifikacijskih tehnologija na kvalitativna svojstva te bioaktivni potencijal vina i nusproizvoda sorte 'Teran' (V. vinifera L.)

30.1.2024. :: 12:00 sati

Javna obrana teme održat će se online, putem Teams platforme, a biti će dostupna na linku:
https://teams.microsoft.com/l/meetup-join/19%3ameeting_ODgzNWQ4NjQtMmVlYS00ZjM3LTk2NmQtOTI0YzFkZmQ4N2Jk%40thread.v2/0?context=%7b%22Tid%22%3a%22f79fbc50-a923-4615-bab7-e94fef34ddac%22%2c%22Oid%22%3a%227c88ef90-0781-4961-a81b-d57db42f3876%22%7d 

ID sastanka: 365 447 122 311
Pristupna šifra: pntMNe

Predloženi mentori:

  • prof. dr. sc. Ana Jeromel, Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet
  • dr. sc. Sanja Radeka, Institut za poljoprivredu i turizam Poreč

Povjerenstvo za ocjenu teme doktorskog rada:

  • izv. prof. dr. sc. Ana-Marija Jagatić Korenika, Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet
  • izv. prof. dr. sc. Marko Karoglan, Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet
  • dr. sc. Marijan Bubola, Institut za poljoprivredu i turizam Poreč

Sažetak:
Izborom vinifikacijskih tehnologija, koje su vrlo bitan čimbenik koji utječe na ekstrakciju spojeva iz čvrstih dijelova bobice, može se znatno utjecati na bioaktivna i kvalitativna svojstva vina. Međutim, određena količina bioaktivnih tvari zaostaje u čvrstim dijelovima bobice koji se kao nusproizvodi vinifikacije mogu iskoristiti u razne svrhe, time potičući kružnu ekonomiju i održivost. Cilj istraživanja je utvrditi utjecaj različitih vinifikacijskih tehnologija na kvalitativna i bioaktivna svojstva vina od hrvatske autohtone sorte 'Teran' (V. vinifera L.), te definirati bioaktivni potencijal nusproizvoda vinifikacije. Provesti će se analiza fenolnih i hlapljivih aromatskih spojeva, vitamina, minerala, antioksidacijske aktivnosti i senzornih svojstava vina, te fenolnih spojeva i antioksidacijske aktivnosti nusproizvoda. Primjena različitih vinifikacijskih tehnologija omogućit će izdvajanje vina s najznačajnijim senzornim i bioaktivnim svojstvima, kao i valorizaciju nusproizvoda.

Prijava djelatnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.