Program cjeloživotnog obrazovanja „Grožđe i vino - od vinograda do stola“

Program osposobljavanja za stjecanje mikrokvalifikacije proizvodnja grožđa i vina dobio je pozitivno stručno mišljenje Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih te je njegovo izvođenje odobreno rješenjem Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Program je namijenjen onima koji se već bave proizvodnjom grožđa i vina, bilo amaterski ili profesionalno, ali i početnicima, odnosno svim zaljubljenicima koji samo uživaju u kušanju i razgovorima o vinu pa žele o njemu saznati više.

Edukaciju vode nastavnici Agronomskog fakulteta s dugogodišnjim iskustvom u obrazovanju odraslih, ali i praktičnim iskustvom u vinogradarstvu i vinarstvu.

Nakon završenog  Programa polaznici će steći Uvjerenje o osposobljavanju za stjecanje mikrokvalifikacije proizvodnja grožđa i vina te usvojiti znanja o temama:

  • Vinogradarstvo i vina svijeta: najvažnije vinogradarske zemlje i njihova vina;
  • Projektiranje i podizanje vinograda: ključni koraci;
  • Rezidba vinove loze – pravila zimskog i ljetnog reza;
  • Obrada i gnojidba;
  • Bolesti i štetnici na vinovoj lozi: kako ih prepoznati, kako ih spriječiti i liječiti;
  • Razmnožavanje vinove loze: cijepljenje i proizvodnja sadnog materijala;
  • Vinova loza i okolišni uvjeti: kako utječu na kvalitetu grožđa i vina;
  • Najvažnije svjetske i hrvatske sorte vinove loze: karakteristike i kakvoća vina;
  • Ekološka proizvodnja grožđa i vina;
  • Berba i prerada grožđa;
  • Proizvodnja vina: osnovne metode vinifikacije, različiti tipovi vina;
  • Bolesti i mane vina;
  • Kušanje i ocjena vina;
  • Enogastronomija: osnovna pravila o posluživanju i sljubljivanju vina i hrane;
  • Proizvodnja vinjaka i rakija
  • Analiza troškova, marketing u vinarstvu

Više o programu:

  • Program je obujma 10 CSVET bodova i  provodi se redovitom nastavom u ukupnom trajanju od 250 sati (98 sati teorijske nastave, 102 sata praktične nastave i 50 sati samostalnih aktivnosti polaznika) te nudi polaznicima uravnotežen odnos teorijskih i praktičnih znanja;
  • Svaki mjesec,  tijekom 10 mjeseci, održavat će se  jedan blok nastave (predavanja/praktična nastava). Termini će biti unaprijed  utvrđeni te će se nastava u pravilu održavati vikendima (petak popodne – subota ujutro).
  • Tematske cjeline  pojedinih blokova nastave planirane su u najprikladnijem razdoblju godine, u skladu s tehnološkim zahvatima koji se tada provode u vinogradu i podrumu.
  • Nastava će se odvijati na Fakultetu, a praktični dio na pokušalištu „Jazbina“ i na terenu (kod proizvođača grožđa i vina).
  • Završetkom programa stječe se kvalifikacija koje se upisuje u radnu knjižicu.

Uvjeti upisa:

  • završena minimalno srednja škola
  • navršenih minimalno 18 godina
  • liječnička svjedodžba medicine rada
Cijena programa je 1.000,00 Eura (oslobođeno PDV-a, moguće obročno plaćanje).

Za više informacija o programu kao i početku izvedbe, molimo javite se na sljedeće kontakte:

Prof. dr. sc. Edi Maletić email: emaletic@agr.hr
Sonja Stanić email: vitis@agr.hr; 01/239 3889

Prijava djelatnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.