Program cjeloživotnog obrazovanja „Grožđe i vino - od vinograda do stola“ 2024.
Program osposobljavanja za stjecanje mikrokvalifikacije proizvodnja grožđa i vina dobio je pozitivno stručno mišljenje Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih te je njegovo izvođenje odobreno rješenjem Ministarstva znanosti i obrazovanja.
Program je namijenjen onima koji se već bave proizvodnjom grožđa i vina, bilo amaterski ili profesionalno, ali i početnicima, odnosno svim zaljubljenicima koji samo uživaju u kušanju i razgovorima o vinu pa žele o njemu saznati više.
Edukaciju vode nastavnici Agronomskog fakulteta s dugogodišnjim iskustvom u obrazovanju odraslih, ali i praktičnim iskustvom u vinogradarstvu i vinarstvu.
Nakon završenog Programa polaznici će steći Uvjerenje o osposobljavanju za stjecanje mikrokvalifikacije proizvodnja grožđa i vina te usvojiti znanja o temama:
- Vinogradarstvo i vina svijeta: najvažnije vinogradarske zemlje i njihova vina;
- Projektiranje i podizanje vinograda: ključni koraci;
- Rezidba vinove loze – pravila zimskog i ljetnog reza;
- Obrada i gnojidba;
- Bolesti i štetnici na vinovoj lozi: kako ih prepoznati, kako ih spriječiti i liječiti;
- Razmnožavanje vinove loze: cijepljenje i proizvodnja sadnog materijala;
- Vinova loza i okolišni uvjeti: kako utječu na kvalitetu grožđa i vina;
- Najvažnije svjetske i hrvatske sorte vinove loze: karakteristike i kakvoća vina;
- Ekološka proizvodnja grožđa i vina;
- Berba i prerada grožđa;
- Proizvodnja vina: osnovne metode vinifikacije, različiti tipovi vina;
- Bolesti i mane vina;
- Kušanje i ocjena vina;
- Enogastronomija: osnovna pravila o posluživanju i sljubljivanju vina i hrane;
- Proizvodnja vinjaka i rakija
- Analiza troškova, marketing u vinarstvu
Više o programu:
- Program je obujma 10 CSVET bodova i provodi se redovitom nastavom u ukupnom trajanju od 250 sati (98 sati teorijske nastave, 102 sata praktične nastave i 50 sati samostalnih aktivnosti polaznika) te nudi polaznicima uravnotežen odnos teorijskih i praktičnih znanja;
- Svaki mjesec, tijekom 10 mjeseci, održavat će se jedan blok nastave (predavanja/praktična nastava). Termini će biti unaprijed utvrđeni te će se nastava u pravilu održavati vikendima (petak popodne – subota ujutro).
- Tematske cjeline pojedinih blokova nastave planirane su u najprikladnijem razdoblju godine, u skladu s tehnološkim zahvatima koji se tada provode u vinogradu i podrumu.
- Nastava će se odvijati na Fakultetu, a praktični dio na pokušalištu „Jazbina“ i na terenu (kod proizvođača grožđa i vina).
- Završetkom programa stječe se kvalifikacija koje se upisuje u radnu knjižicu.
Uvjeti upisa:
- završena minimalno srednja škola
- navršenih minimalno 18 godina
- liječnička svjedodžba medicine rada
Za više informacija o programu kao i početku izvedbe, molimo javite se na sljedeće kontakte:
Prof. dr. sc. Edi Maletić email: emaletic@agr.hr
Sonja Stanić email: vitis@agr.hr; 01/239 3889