Obrana teme doktorskog rada:: Martina Kovačević, mag. ing. agr.

Prinos i pekarska kakvoća pšenice nakon folijarne primjene urea amonij nitrata i granuliranih dušično-sumpornih gnojiva
21.3.2024. u 11:00 sati, Mala vijećnica Sveučilišta u Zagrebu Agronomskog fakulteta (VI. paviljon)

Predloženi mentor:

  • prof. dr. sc. Zlatko Svečnjak, Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet
  • dr. sc. Daniela Horvat, Poljoprivredni institut Osijek

Povjerenstvo za ocjenu teme doktorskog rada:

  • prof. dr. sc. Milan Poljak, Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet
  • dr. sc. Gordana Simić, znanstveni savjetnik u trajnom zvanju, Poljoprivredni institut Osijek
  • dr. sc. Dario Jareš, znanstveni suradnik, Bc lnstitut Zagreb

Sažetak:
Na prinos i kakvoću (prvenstveno sadržaj proteina) zrna pšenice utječu brojni čimbenici, a jedan od najvažnijih je optimalna i pravovremena gnojidba dušikom. Kasna prihrana (oko cvatnje) pšenice dušičnim gnojivima u prošlosti nije bila prihvaćena od domaćih proizvođača pšenice zato što relativno malo utječe na prinos zrna, a njen pozitivan učinak na pekarsku kakvoću nije do prije nekoliko godina bio odgovarajuće vrednovan pri otkupu zrna. Strana istraživanja ukazuju da primjena tekućeg dušičnog gnojiva urea amonij nitrata (UAN), kao i primjena granuliranih dušično-sumpornih gnojiva (amonijev sulfonitrat i amonijev sulfat) može povećati sadržaj proteina i sumpora u zrnu, te na taj način poboljšati svojstva pekarske kakvoće pšenice. Stoga je glavni cilj istraživanja utvrditi utjecaj kasne primjene tekućeg dušičnog gnojiva UAN, te standardnih proljetnih prihrana granuliranim dušično-sumpornim gnojivima na prinos, komponente prinosa i pekarsku kakvoću sorata ozime pšenice.

Prijava djelatnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.