Obrana teme doktorskog rada:: Martina Kovačević, mag. ing. agr.
Prinos i pekarska kakvoća pšenice nakon folijarne primjene urea amonij nitrata i granuliranih dušično-sumpornih gnojiva
21.3.2024. u 11:00 sati, Mala vijećnica Sveučilišta u Zagrebu Agronomskog fakulteta (VI. paviljon)
Predloženi mentor:
- prof. dr. sc. Zlatko Svečnjak, Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet
- dr. sc. Daniela Horvat, Poljoprivredni institut Osijek
Povjerenstvo za ocjenu teme doktorskog rada:
- prof. dr. sc. Milan Poljak, Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet
- dr. sc. Gordana Simić, znanstveni savjetnik u trajnom zvanju, Poljoprivredni institut Osijek
- dr. sc. Dario Jareš, znanstveni suradnik, Bc lnstitut Zagreb
Sažetak:
Na prinos i kakvoću (prvenstveno sadržaj proteina) zrna pšenice utječu brojni čimbenici, a jedan od najvažnijih je optimalna i pravovremena gnojidba dušikom. Kasna prihrana (oko cvatnje) pšenice dušičnim gnojivima u prošlosti nije bila prihvaćena od domaćih proizvođača pšenice zato što relativno malo utječe na prinos zrna, a njen pozitivan učinak na pekarsku kakvoću nije do prije nekoliko godina bio odgovarajuće vrednovan pri otkupu zrna. Strana istraživanja ukazuju da primjena tekućeg dušičnog gnojiva urea amonij nitrata (UAN), kao i primjena granuliranih dušično-sumpornih gnojiva (amonijev sulfonitrat i amonijev sulfat) može povećati sadržaj proteina i sumpora u zrnu, te na taj način poboljšati svojstva pekarske kakvoće pšenice. Stoga je glavni cilj istraživanja utvrditi utjecaj kasne primjene tekućeg dušičnog gnojiva UAN, te standardnih proljetnih prihrana granuliranim dušično-sumpornim gnojivima na prinos, komponente prinosa i pekarsku kakvoću sorata ozime pšenice.