Održan je networking susret “Rezultati i učinci LIFE projekata u Hrvatskoj” u organizaciji LIFE Hrvatska Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja

Pod vodstvom tima Nacionalne kontakt točke za program LIFE, susret je održan u četvrtak, 29. veljače 2024., u poslovnoj zgradi Hrvatskih voda.

Na susretu su prvo predstavljeni novi HR LIFE projekti iz 2022. Koji su započeli s provedbom krajem 2023. godine:

Na drugom dijelu predstavljeni su projekti u provedbi: njihova postignuća, izazovi i rezultati:

U prvom dijelu susreta predstavljen je projekt LIFE ORNAMENTALIAS: Prevencija i upravljanje štetnim utjecajem stranih ukrasnih invazivnih biljnih vrsta na ugrožene stanišne tipove i vrste od značaja za EU. Projekt se bavi problematikom invazivnih biljnih vrsta koje su uvedene kao ukrasne biljke i to na tri razine: prevencija, rano otkrivanje - brzi odgovor i upravljanje.

Koordinator projekta je Institut Republike Slovenije za zaštitu prirode (Slovenija), a partneri su: JU za upravljanje zaštićenim područjima i drugim zaštićenim dijelovima prirode na području Zagrebačke županije Zeleni prsten (Hrvatska), Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet (Hrvatska), Razvojna agencija Sora d.o.o. (Slovenija), Direkcija za vode Republike Slovenije (Slovenija), Poljoprivredno-šumarska komora Slovenije (Slovenija), Javna ustanova Notranjski regionalni park (Slovenija), KGZS Celje (Slovenija), Arboretrum Volčji Potok (Slovenija) i Simbio – Tvrtka za gospodarenje otpadom d.o.o. (Slovenija).

Predviđeno trajanje projekta je od 1.10.2023. do 30.9.2029. godine. Ukupna vrijednost projekta je 7,860,114 € od čega je EU sufinanciranje 4,716,068 €.

Projekt su predstavile prof. dr. sc. Dubravka Dujmović Purgar, voditeljica projektnog tima na Sveučilištu u Zagrebu Agronomskom fakultetu i dr. sc. Martina Kadoić Balaško, viša stručna savjetnica za projekte u JU Zeleni prsten Zagrebačke županije.

U predstavljanju projekata u provedbi, izv. prof. dr. sc. Dragica Šalamon, voditeljica projekta, predstavila je LIFE for Mauremys : Riječna kornjača – očuvanje krovne vrste sredozemnih vlažnih staništa u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, kojem je koordinator Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet.

Cilj projekta je poboljšanje nepovoljnog statusa zaštite prepoznatljive vrste slatkovodnih kornjača, balkanske kornjače (Mauremys rivulata), u Hrvatskoj. Projekt je osmišljen kako bi se adresirali svi poznati uzroci smanjenja M. rivulata na pet područja Natura 2000 u Dubrovačko-neretvanskoj županiji (što uključuje sve poznate hrvatske populacije), te u isto vrijeme za provedbu programa potpomognutog razmnožavanja kako bi se pružilo prijeko potrebno populacijsko pojačanje za jednu od njih (koja se smatrala lokalno izumrlom do 2019.).

Partneri na projektu su Ustanova Zoološki vrt grada Zagreba, Hrvatske vode, Udruga Hyla i Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije. Predviđeno trajanje projekta je od 1.10.2022. do 30.9.2026. godine. Ukupna vrijednost projekta je 2,131,407 € od čega je EU sufinanciranje 1,278,844 €.

Nakon predstavljanja projekata slijedila je diskusija i razmjena iskustava LIFE korisnika pod nazivom: Izazovi provedbe. U diskusiju su se uključili svi voditelji LIFE projekata, a razmjena iskustava je najviše koristila novim voditeljima projekata. Tim LIFE Nacionalne kontakt točke je odgovarao na sva pitanja i nedoumice, a kreiran je i popis pitanja koji će biti proslijeđen Europskoj komisiji.

Sve informacije o LIFE programu, kao i novosti vezane uz natječaje možete pronaći na LIFE Hrvatska 

Prijava djelatnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.