Obrana teme doktorskog rada :: Nikola Grabovac, mag. ing. agr.

Unutarsortna varijabilnost sastava sekundarnih metabolita sorata "Kujundžuša bijela" i "Trnjak crni" (Vitis vinifera L.)

10.4.2024. u 10 sati, Mala vijećnica Sveučilišta u Zagrebu Agronomskog fakulteta (VI. paviljon)

Predloženi mentor:

  • izv. prof. dr. sc. Željko Andabaka, Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet

Povjerenstvo za ocjenu teme doktorskog rada:

  • prof. dr. sc. Marko Karoglan, Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet
  • doc. dr. sc. Ana Mucalo,  Institut za jadranske kulture i melioraciju krša
  • doc. dr. sc. Domagoj Stupić,  Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet

Sažetak:
Ovaj rad istražuje varijabilnost fenolnog i aromatskog profila autohtonih sorata vinove loze, 'Kujundžuša bijela i 'Trnjak crni' (Vitis vinifera L.), u vinogorju Imotski. Zbog stoljetnog vegetativnog razmnožavanja unutarsortna varijabilnost je jedna od važnijih značajki vinove loze, pogotovo u kontekstu prilagodbe novim okolišnim uvjetima. Istraživanja su dosad pokazala značajne razlike u fenolnom i aromatskom profilu istraživanih sorata ('Sauvignon bijeli', 'Riesling', 'Cabernet Franc', 'Carmenere' itd.) što ukazuje na važnost karakterizacije razlika u fenolnom i aromatskom profila unutar populacija sorata. Cilj ovog rada je utvrditi i okarakterizirati razlike u profilu sekundarnih metabolita kod ovih autohtonih sorata te izdvojiti pojedinačne spojeve koji najviše doprinose diskriminaciji unutar populacija istih. Navedeno će pružiti osnovu za daljnji nastavak postupka individualne klonske selekcije te dati doprinos razumijevanju njihove unutarsortne varijabilnosti.

 

Prijava djelatnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.