Agronomski fakultet predstavljen na III. MUZZA – Tjednu znanosti

Treći MUZZA Tjedan znanosti, koji je trajao od 12. do 14. travnja u zgradi Rektorata Sveučilišta u Zagrebu, privukao je više od 13 000 posjetitelja, označivši epicentar znanstvene euforije.

Ovaj događaj, pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja, uz potporu Turističke zajednice grada Zagreba i mnogih gospodarstvenika, omogućio je sudionicima da zarone u fascinantni svijet znanstvenih otkrića.

Interaktivni izložbeni prostor, 100 radionica i sedam panela koji su pokrivali različita područja znanosti pružili su posjetiteljima nevjerojatno iskustvo susreta s modernim tehnologijama, istraživačkim projektima i inspirativnim programom. MUZZA Tjedan znanosti postao je prilika za zajednicu da na zanimljiv i zabavan način doživi znanost.

U sklopu teme „Agroekosustav i očuvanje bioraznolikosti“, Agronomski fakultet je na više od 80 kvadratnih metara prostora pripremio impresivan izložak pod nazivom „Open Mind - Healthy Bite: Okusi Održivosti, Od Polja do Stola“. U višemjesečnoj pripremi ovog izložaka, kao i tijekom prezentacije i edukacije posjetitelja na Tjednu znanosti, sudjelovalo je ukupno 31 zaposlenik/zaposlenica s fakulteta, iz 16 zavoda i Ureda za kvalitetu, te 29 studentskih volontera/volonterki.

Izložbeni prostor krasio je višemetarski „biljni slap“, sastavljen od tridesetak vrsta cvatućeg, začinskog, aromatičnog i ukrasnog bilja, te sitnog voća. Ovaj vizualno-olfaktorni umjetnički postav pripremile su izv. prof. dr. sc. Sanja Fabek Uher, izv. prof. dr. sc. Sanja Radman i Nevena Opačić, mag. ing. agr., uz pomoć studentica Eme Klarić, Ane Auguštin, Petre Sobotka i Kaliste Mamilić. Posjetitelji su tijekom izložbe bili educirani o vrstama bilja i njihovom uzgoju, čime je dodatno obogaćeno njihovo iskustvo.

Izv. prof. dr. sc. Ivanka Habuš Jerčić i doc. dr. sc. Monika Vidak sa studenticama Nikom Perković, Katarinom Atlija, Lucijom Đuić i Marijom-Magdalenom Kovačec uzgojile su brojne biljke suncokreta i kukuruza do čak preko 2 m visine kako bi posjetiteljima dočarale pravo poljoprivredno okruženje. Scenografiju je upotpunio izv. prof. dr. sc. Dalibor Bedeković postavljanjem različitih vrsta preparirane peradi i konstrukcijom „kukuruznog“ bazena u kojem su uživali najmlađi posjetitelji. Poklon teglice s bosiljkom, origanom i blitvom, kao i paketići sjemenki za cvjetne gredice ili kukuruz kokičar, obradovali su mnoge posjetitelje.

S ciljem približavanja životinjske bioraznolikosti posjetiteljima, izv. prof. Lidija Svečnjak i doc. dr. sc. Saša Prđun, zajedno sa studentima Gabrijelom Grdović, Lorisom Derenčinovićem, Lorom Vrankić i Paškom Domuzinom, pripremili su neizostavnu atrakciju. Postavili su apisarij sa zajednicom živih pčela te uz edukaciju predstavili raznobojnu paletu pčelinjih proizvoda. Posjetitelji su imali priliku slikati se s pčelarskim šeširima te su dobili poklon teglice meda kao uspomenu.

Izv. prof. Darija Lemić, izv. prof. dr. sc. Ivana Pajač Živković i Sandra Skendžić, mag. ing. agr., zajedno sa studenticama Karlom Gašparić i Sarom Pavić, pripremile su interakciju sa živim svijetom kukaca uključujući paličnjake, gusjenice dudovih svilaca i leptire šimširovih moljaca. Organizirale su i sudjelovanje u memory igrama iz bioraznolikosti te izučavanje kukaca pod binokularnom lupom. Više od deset terarija s paličnjacima podijeljeno je entuzijastičnim mališanima, koji su pokazali veliku želju za usvajanjem novih kućnih ljubimaca.

Prof. dr. sc. Martina Skendrović Babojelić, zajedno sa studentima voćarske grupe – Anamarijom Juzbašić, Marinom Milićem, Teom Jurkin i Ivom Županovićem, pripremila je simulaciju voćnjaka jabuka. U sklopu simulacije, osim grickanja sočnih plodova, postavljen je punkt za virtualnu stvarnost. Edukativni sadržaj i VR opremu ustupila je Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Sisačko-moslavačke županije, uz podršku edukatora Igora Žilića, Martine Vučak i Matka Belišića. Sudionici su imali priliku virtualno istražiti pašnjake Sisačko-moslavačke županije i zaigrati kviz iz zaštite i očuvanja okoliša. U edukaciji i provedbi VR aktivnosti pomogli su djelatnici ureda za kvalitetu, Darko Strugačevac i Marko Radeljić, zajedno sa studentom Vinkom Radanom.

Interaktivne edukativne materijale, promotivne videe o proizvodnji prehrambenih proizvoda poput sira, mlijeka i kobasica, kao i kvizove preko Kahoot platforme koji su bili dostupni za praćenje i igranje putem smart-touch ekrana i tableta, pripremili su izv. prof. dr. sc. Jana Šic Žlabur, dr. sc. Filip Varga i Mario Shihabi, mag. ing. agr.

Veliki medijski interes i opće oduševljenje izazvalo je ovogodišnje natjecanje u mužnji krave na izlošku Agronomskog fakulteta, koje je organizirala izv. prof. dr. sc. Dragica Šalamon. Stotine djece okušalo se u mužnji, a za najveću količinu izmuzenog mlijeka, nagrađeni su proizvodima Dukata – čokoladnim ili običnim mlijekom u tetrapaku. Za mnoge posjetitelje, ovo je bio nezamjenjiv i jedinstven doživljaj, koji im je pružio priliku da iz prve ruke dožive tradicionalne poljoprivredne aktivnosti.

Za 'zdravi obrok' na kraju i zaokruženu priču ovog prikaza agroekosustava, pobrinuli su se izv. prof. dr. sc. Nataša Mikulec i student Dario Domović, u suradnji s Dukatom koji je donirao izdašnu količinu sireva i mliječnih proizvoda. Također, izv. prof. dr. sc. Ivica Kos osigurao je suhomesnate proizvode za senzoričku radionicu, doprinoseći bogatstvu i raznolikosti ponuđenih delicija. Posjetitelji su s oduševljenjem uživali u degustaciji, uz šaljiv komentar da još samo nedostaje 'dobra kapljica'.

Uspjeh i posjećenost Agronomskog izloška pratile su doc. dr. sc. Marina Tomić Maksan, izv. prof. dr. sc. Željka Mesić i doc. dr. sc. Magdalena Zrakić Sušac. Zabilježile su impresivan broj od preko 5 000 posjetitelja, te provele više od 100 anketa o zadovoljstvu posjetitelja.

Za Agronomski fakultet je izložak osmislila i koordinirala dr. sc. Helena Virić Gašparić.

Osim svega navedenog, dio djelatnika sa studentima organizirao je edukativne radionice u vanjskim kupolama tijekom sva tri dana izloška. Izv. prof. dr. sc. Nikolina Kelava Ugarković, zajedno sa studenticama Milanom Žigić i Patricijom Kozinom, naučila je posjetitelje kako izraditi prirodne sapune i pripremila edukativni izložak o nusproizvodima stočarske proizvodnje. Doc. dr. sc. Marina Brčić, prof. dr. sc. Željko Jukić i prof. dr. sc. Hrvoje Kutnjak, uz pomoć studenata Edija Albrechta i Dominika Grdića, educirali su posjetitelje o ishrani goveda. Doc. dr. sc. Ivana Rajnović i studentica Mija Borojević prikazale su važnost mikroorganizama u hrani i okolišu. Prof. dr. sc. Marko Vinceković i Lana Živković, mag. chem., sa studentima Avom Novak, Karlom Jančom, Natalijom Hodak i Frankom Hrstićem održali su interaktivne radionice na temu izrade biognojiva i upravljanja otpadom.

Hvala svim zaposlenicima i studentima koji su aktivno sudjelovali i omogućili da ovo predstavljanje bude uspješno. Tijekom cijelog događaja vladala je izrazito pozitivna atmosfera, uz međusobnu pomoć i suradnju, što je dodatno obogatilo iskustvo svih prisutnih.

Fotogalerija:

Agronomski fakultet predstavljen na III. MUZZA – Tjednu znanosti Agronomski fakultet predstavljen na III. MUZZA – Tjednu znanosti Agronomski fakultet predstavljen na III. MUZZA – Tjednu znanosti Agronomski fakultet predstavljen na III. MUZZA – Tjednu znanosti Agronomski fakultet predstavljen na III. MUZZA – Tjednu znanosti Agronomski fakultet predstavljen na III. MUZZA – Tjednu znanosti Agronomski fakultet predstavljen na III. MUZZA – Tjednu znanosti Agronomski fakultet predstavljen na III. MUZZA – Tjednu znanosti Agronomski fakultet predstavljen na III. MUZZA – Tjednu znanosti Agronomski fakultet predstavljen na III. MUZZA – Tjednu znanosti Agronomski fakultet predstavljen na III. MUZZA – Tjednu znanosti Agronomski fakultet predstavljen na III. MUZZA – Tjednu znanosti Agronomski fakultet predstavljen na III. MUZZA – Tjednu znanosti Agronomski fakultet predstavljen na III. MUZZA – Tjednu znanosti Agronomski fakultet predstavljen na III. MUZZA – Tjednu znanosti Agronomski fakultet predstavljen na III. MUZZA – Tjednu znanosti Agronomski fakultet predstavljen na III. MUZZA – Tjednu znanosti Agronomski fakultet predstavljen na III. MUZZA – Tjednu znanosti Agronomski fakultet predstavljen na III. MUZZA – Tjednu znanosti Agronomski fakultet predstavljen na III. MUZZA – Tjednu znanosti Agronomski fakultet predstavljen na III. MUZZA – Tjednu znanosti Agronomski fakultet predstavljen na III. MUZZA – Tjednu znanosti Agronomski fakultet predstavljen na III. MUZZA – Tjednu znanosti Agronomski fakultet predstavljen na III. MUZZA – Tjednu znanosti Agronomski fakultet predstavljen na III. MUZZA – Tjednu znanosti Agronomski fakultet predstavljen na III. MUZZA – Tjednu znanosti Agronomski fakultet predstavljen na III. MUZZA – Tjednu znanosti Agronomski fakultet predstavljen na III. MUZZA – Tjednu znanosti Agronomski fakultet predstavljen na III. MUZZA – Tjednu znanosti Agronomski fakultet predstavljen na III. MUZZA – Tjednu znanosti Agronomski fakultet predstavljen na III. MUZZA – Tjednu znanosti Agronomski fakultet predstavljen na III. MUZZA – Tjednu znanosti Agronomski fakultet predstavljen na III. MUZZA – Tjednu znanosti Agronomski fakultet predstavljen na III. MUZZA – Tjednu znanosti Agronomski fakultet predstavljen na III. MUZZA – Tjednu znanosti Agronomski fakultet predstavljen na III. MUZZA – Tjednu znanosti

Prijava djelatnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.