Obrana teme doktorskog rada :: Ivan Horvatić, mag. ing. agr.

Utjecaj kultivara i gustoće sjetve graha u konsocijaciji s kukuruzom na prinos i kakvoću krme

17.6.2024. u 13:00 sati, dvorana II/A, Sveučilišta u Zagrebu Agronomskog fakulteta (II. paviljon)

Predloženi mentor:

  • prof. dr. sc. Darko Uher, Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet

Povjerenstvo za ocjenu teme doktorskog rada:

  • prof. dr. sc. Dubravko Maćešić, Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet
  • izv. prof. dr. sc. Goran Kiš, Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet
  • dr. sc. Dario Jareš, znanstveni suradnik, Bc lnstitut Zagreb

Sažetak:
Kukuruzna krma iako bogata vlaknima je siromašna proteinima što ukazuje na njenu nisku kvalitetu i hranjivu vrijednost. S obzirom na visoku tržnu cijenu proteinskih dodataka, mahunarke se mogu koristiti u hranidbi stoke zbog visokog sadržaja proteina, te prema tome doprinose smanjenju troškova u proizvodnji. Budući da mahunarke imaju nizak prinos suhe tvari, prihvatljivi prinos krme i kvaliteta mogu se dobiti uzgojem žitarica i mahunarki u konsocijaciji u usporedbi s pojedinačnim usjevima. Stoga je glavni cilj ovog istraživanja bio utvrditi najbolji sustav konsocijacije kukuruza (Zea mays L.) i kultivara visokog graha (Phaseolus vulgaris L.) u različitim gustoćama sjetve na prinos, hranjivi sastav silaže i kvalitetu voluminozne krme. Također, cilj je i ukazati na razlike između kultivara visokoga graha u reakciji sa različitim gustoćama sjetve visokoga graha na prinos, kvalitetu voluminozne krme i kvalitetu silaže.

Prijava djelatnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.