Obrana teme doktorskog rada :: Mr. sc. Dario Zagorec

Utjecaj polimorfizma kandidat gena na karakteristike trupa i kakvoću mesa istarskog goveda

20.6.2024. u 10:00 sati, dvorana VII/1, Sveučilišta u Zagrebu Agronomskog fakulteta (VII. paviljon)

Predloženi mentor:

  • prof. dr. sc. Ante Ivanković, Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet

Povjerenstvo za ocjenu teme doktorskog rada:

  • prof. dr. sc. Miljenko Konjačić, Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet
  • prof. dr. sc. Peter Dovč, Biotehniška fakulteta Univerze u Ljubljani
  • izv. prof. dr. sc. Nikolina Kelava Ugarković, Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet

Sažetak:
Razvoj molekularne genetike i pratećih analitičkih metoda omogućio je otkrivanje polimorfnih oblika kodirajućih regija gena, rezultata njihove ekspresije, te učinke istih na fenotip goveda. Protekla dva desetljeća nastoje se iznaći kandidat geni čije alelne varijante imaju učinaka na kakvoću trupa i mesa goveda. Istarsko govedo kao izvorna pasmina goveda radi specifičnosti genotipa i fenotipa, te potrebe gospodarske afirmacije kroz proizvodnju mesa u fokusu je predloženog istraživanja. Determinirat će se alelne varijante odabranih kandidat gena za koje su utvrđeni određeni učinci na kakvoću trupa i mesa goveda, te će biti istražen njihov učinak na fenotip istarskog goveda. Fenotip istarskog goveda bit će praćen kroz pokazatelje kakvoće trupova, te kemijskog sastava mesa. Time će biti upotpunjene dosadašnje spoznaje o povezanosti istraženih kandidat gena s kakvoćom trupa i mesa goveda.

 

Prijava djelatnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.