Uspjeh pjenušavih vina s Agronomskog fakulteta na  13th International University Wine Award

13. Međunarodno ocjenjivanje sveučilišnih vina održano je od 13. lipnja 2024. na Sveučilištu u Mariboru, točnije na Meranovu- Sveučilišnom centru za vinogradarstvo i vinarstvo (Fakultetu poljoprivrede i bioloških znanosti), koje posjeduje najveći vinograd (15 ha) na 503 m/nv u Sloveniji.

Ocjenjivanje se na obroncima Pohorja održava od 2004. g., a ove godine okupilo je 47 uzoraka vina s 20 sveučilišta iz Slovenije, Hrvatske, Mađarske, Srbije, Crne Gore, Austrije, Njemačke, Italije, Španjolske, Rumunjske, Češke, Poljske i Južnoafričke republike.

Vina su ocjenjivana u šest kategorija- suha, polusuha i slatka bijela, ružičasta, crna i pjenušava vina, metodom 100 bodova (OIV), a ocjenjivačko povjerenstvo na čelu s mr. sc. J. Valdhuberom, činilo je 15 eksperata iz područja vinogradarstva i vinarstva iz šest zemalja sudionica natjecanja.  

Uz stručnjake s Agronomskog fakulteta, Sveučilišta u Zagrebu, na ocjenjivanju su sudjelovali i predstavnici Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu,  Sveučilišta u Zadru, te Fakulteta agrobiotehničkih znanosti, Sveučilišta J.J. Strossmayer u Osijeku.

U kategoriji pjenušavih vina, apsolutnu pobjedu s tri najbolje ocijenjena vina odnio je Agronomski fakultet u Zagrebu s vinima Katarina D (87,0), Katarina (86,8) i Bela (86,8), osvojivši tako zlatnu i dvije srebrne medalje. Riječ je o dva ružičasta i bijelom pjenušavom vinu, brut kategorije, proizvedenim na pokušalištu Jazbina, Zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo. Nagrađena vina proizvode se klasičnom ili šampanjskom metodom (sekundarna fermentacija u boci) u okviru predmeta Pjenušava, predikatna i specijalna vina te izvannastavne aktivnosti Vinarska grupa na studiju Hortikultura- usmjerenje Vinogradarstvo i vinarstvo.  

Najbolje ocijenjeno vino ukupno (88,4) bilo je crno vino Cuvee Reserve 2018. sa Sveučilišta Nelson Mandela, Port Elisabeth, Južnoafrička republika.

Svečanost uručivanja nagrada održana je 14. lipnja, u prostorima Sveučilišta u Mariboru.

13th International University Wine Award, sudionici:

 

1

BOKU Wienna

Austrija

2

Universität für Weiterbildung Krems

Austrija

3

University of Zagreb

Hrvatska

4

University of Zadar

Hrvatska

5

University J.J. Strossmayer Osijek

Hrvatska

6

Mendel University Lednice

Češka

7

Heilbronn University of Applied Sciences

Njemačka

8

MATE University Keszthely

Mađarska

9

University of Debrecen

Mađarska

10

University of Pecs

Mađarska

11

University of Udine

Italija

12

University of Montenegro

Crna Gora

13

Cardinal Wyszynsky University Warszawa

Poljska

14

University of Craiova

Rumunjska

15

University of Novi Sad

Srbija

16

University of Ljubljana

Slovenija

17

University of Maribor

Slovenija

18

University of Nova Gorica

Slovenija

19

Nelson Mendela University Port Elisabeth

Južnoafrička republika

20

UCLM Ciudad Real

Španjolska

Fotogalerija

Uspjeh pjenušavih vina s Agronomskog fakulteta na  13th International University Wine Award Uspjeh pjenušavih vina s Agronomskog fakulteta na  13th International University Wine Award Uspjeh pjenušavih vina s Agronomskog fakulteta na  13th International University Wine Award Uspjeh pjenušavih vina s Agronomskog fakulteta na  13th International University Wine Award

Prijava djelatnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.