Obrana teme doktorskog rada :: Valentina Tuščić, mag. ing. agr.
Evaluacija aromatskog potencijala odabranih sorata vinove loze s otpornošću na gljivične bolesti
20.9.2024. u 12.00 sati u Maloj vijećnici Agronomskog fakulteta
Predloženi mentor:
- Prof. dr. sc. Ana Jeromel, Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet
Povjerenstvo za ocjenu teme doktorskog rada:
- Prof. dr. sc. Jasminka Karoglan Kontić, Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet
- Izv. prof. dr. sc. Ana-Marija Jagatić Korenika, Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet
- Prof. dr. sc. Karin Kovačević Ganić, Sveučilište u Zagrebu Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Sažetak
Uzgoj sorata vinove loze s otpornošću na gljivične bolesti (PIWI) jedna je od najperspektivnijih strategija za smanjenje uporabe fungicida u vinogradarstvu. Proizvođačima u Hrvatskoj sve su zanimljivije, no još uvijek nisu šire prihvaćene jer nema dovoljno podataka o njihovoj prikladnosti za naše proizvodne uvjete. Do danas je provedeno vrlo malo istraživanja vezanih uz utvrđivanje enoloških karakteristika ovih sorata te prikladnost tehnologije proizvodnje vina s ciljem maksimalnog iskorištenja njihovog proizvodnog potencijala. Cilj ovog istraživanja je utvrditi aromatski potencijal grožđa i vina sorata s otpornošću na gljivične bolesti 'Caladris blanc', 'Fleurtai', 'Hibernal', 'Johanniter', 'Muscaris','Sauvignon kretos', 'Soreli', 'Souvignier gris' i 'Voltis' te dodatno definirati različitosti među njima s obzirom na korišteni komercijalno dostupan soj kvasca (Lalvin QA23, Zymaflore X5 i Zymaflore XAROM). Enološkom karakterizacijom ovih sorata doprinijet će se spoznaji o njihovoj prikladnosti za proizvodnju različitih tipova vina.