Obrana teme doktorskog rada :: Laura Pismarović, mag. ing. agr.

Inhibitorni učinak fenolnih kiselina na klijanje, fiziološke i biokemijske procese korovne vrste Ambrosia artemisiifolia L.

24.1.2025. u 09:00 sati u Maloj vijećnici Sveučilišta u Zagrebu Agronomskog fakulteta

Te online putem Teams https://teams.live.com/meet/93465208650904?p=fuYgXS9Pfua1aPlnzT 

Predloženi mentor:

  • prof. dr. sc. Maja Šćepanović

Povjerenstvo za ocjenu teme doktorskog rada:

  • izv. prof. dr. sc. Boris Lazarević, Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet
  • izv. prof. dr. sc. Kristina Kljak, Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet
  • dr. sc. Marija Sarić - Krsmanović, viša znanstvena suradnica, Institut za pesticide i zaštitu životne sredine, Beograd, Srbija

Sažetak:
Europske strategije za održivu poljoprivredu predviđaju smanjenje uporabe herbicida zbog ekotoksikoloških razloga i pojave na herbicide rezistentnih korovnih vrsta. Fenolne kiseline, sekundarni metaboliti određenih biljnih vrsta, imaju inhibicijski učinak na nicanje i rast korova. Međutim, učinak fenolnih kiselina ovisi o samom spoju, koncentraciji otopina, načinu usvajanja, broju aplikacija, ali i vrsti korova. Inhibicijski učinak fenolnih kiselina na vrstu Ambrosia artemisiifolia L. (ambrozija) do sada nije istraživan. Ambrozija uz javnozdravstvene probleme uzrokuje značajne štete u poljoprivredi, a zbog pojave rezistentnih populacija herbicidi više nisu potpuno učinkoviti. U sklopu doktorskog istraživanja, bit će istražen inhibicijski učinak fenolnih kiselina in vitro na klijanje i početni rast ambrozije. Fenolne kiseline s najjačim inhibicijskim učinkom će potom, in vivo, biti folijarno aplicirane na mlade biljke ambrozije s ciljem utvrđivanja fizioloških i biokemijskih promjena u tretiranim biljkama.

PhD thesis title: Inhibitory effect of phenolic acids on germination, physiological and biochemical processes of the weed species Ambrosia artemisiifolia L.

Summary:
European strategies for sustainable agriculture aim to reduce the use of herbicides for ecotoxicological reasons and because of the emergence of herbicide-resistant weeds. Phenolic acids, secondary metabolites of certain plant species, have an inhibitory effect on the germination and growth of weeds. However, the effect of phenolic acids depends on the compound, the concentration of the solution, the application method, the number of applications and the weed species. The inhibitory effect of phenolic acids on the species Ambrosia artemisiifolia L. (common ragweed) has not yet been investigated. Common ragweed not only causes problems for public health, but also considerable damage to agriculture. In addition, the emergence of resistant populations means that herbicides are no longer fully effective. The doctoral thesis investigates the inhibitory effect of phenolic acids in vitro on the germination and initial growth of common ragweed. The phenolic acids with the strongest inhibitory effect are then applied foliar in vivo to young ragweed plants to determine the physiological and biochemical changes in the treated plants.

Prijava djelatnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.