Obrana nacrta doktorskog rada :: Tomislav Pavlešić, dipl. ing. agr.

Utjecaj trajanja maceracije i dozrijevanja pod morem na fizikalno-kemijski i aromatski sastav vina sorte Malvazija istarska (Vitis vinifera L.)

20.3.2025. u 10:00 sati : Mala vijećnica Sveučilišta u Zagrebu Agronomskog fakulteta (VI. paviljon)

Povjerenstvo za ocjenu nacrta doktorskog rada:

  • prof. dr. sc. Marko Karoglan, Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet
  • izv. prof. dr. sc. Marin Mialjević Žulj, Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet
  • prof. dr. sc. Verica Dragović Uzelac, Sveučilište u Zagrebu Prehrambeno-tehnološki fakultet

Predloženi mentori:

  • izv. prof. dr. sc. Željko Andabaka, Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet
  • izv. prof. dr. sc. Zvonimir Marijanović, Sveučilište u Splitu Kemijsko-tehnološki fakultet

Sažetak:
Dozrijevanje vina je proces koji jest pod utjecajem različitih čimbenika među kojima su i uvjeti dozrijevanja koji znatno utječu na kvalitetu budućeg vina. Tijekom dozrijevanja dolazi do promjena arome, boje i okusa vina što utječe na preferencije potrošača i njihov odabir vina. Uobičajeno, vina dozrijevaju u nadzemnim skladištima pod kontroliranim uvjetima. Uvjeti dozrijevanja pod morem (temperatura, svjetlost, a osobito tlak) kao i tehnologija proizvodnje vina (maceracija) mogu utjecati na fizikalno-kemijski i aromatski sastav vina čime utječu i na senzorski potencijal vina. U ovom istraživanju će se utvrditi kakav utjecaj imaju različiti uvjeti dozrijevanja (podrum u usporedbi s morem) i tehnologije proizvodnje (standardna prerada u usporedbi s maceracijom) na fizikalno- kemijski sastav, aromatski profil i senzorna svojstva vina Malvazija istarska (Vitis vinifera L.) koja je najzastupljenija autohtona bijela vinska sorta Istre s 55,51 % udjela u njenoj ukupnoj vinogradarskoj površini (2794 ha).

Sažetak na engleskom jeziku:
Wine maturation is a process that is influenced by various factors, as well as maturation conditions that significantly affect the quality of the future wine. During maturation, the aroma, color and taste of wine changes, which affects consumer preferences and their choice of wine. Normally, wines mature in above-ground warehouses under controlled conditions. Maturation conditions under the sea (temperature, light, and especially pressure) as well as wine production technology (maceration) can affect the physico-chemical and aromatic composition of the wine, thereby affecting the sensory potential of the wine. In this research, it will be determined what influence different ripening conditions (cellar compared to the sea) and production technology (standard processing compared to maceration) have on the physicochemical composition, aromatic profile and sensory properties of Istrian Malvazija (Vitis vinifera L.) wine. which is the most represented autochthonous white wine variety of Istria with a 55.51% share in its total vineyard area (2794 ha).

Prijava djelatnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.