Istraživačka infrastruktura (laboratoriji, pokušališta, oprema)
zavod za vinogradarstvo i vinarstvo
Unutar Zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo djeluje Vinogradarsko-vinarsko pokušalište Jazbina, Laboratorij za grožđe, mošt i vino, Ampelografski laboratorij te Laboratorij za kulturu tkiva
Pokušalište Jazbina
utemeljeno je 1939. godine za potrebe znanstvenog i nastavnog rada iz područja vinogradarstva i voćarstva. Vinogradarsko vinarski dio pokušališta u nadležnosti je Zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo, gdje se na preko 9 ha vinograda provode znanstvena istraživanja, eksperimentalni rad za potrebe diplomskih, magistarskih i doktorski radova, a svi studenti kojima su nastavnim planom i programom predviđeni sadržaji iz područja vinogradarstva i vinarstva ovdje provode vježbe i obaveznu stručnu praksu.
Na pokušalištu se nalazi i Nacionalna kolekcija sorata vinove loze, koja danas broji 120 primki , a podignuta je s ciljem očuvanja svih preostalih sorata vinove loze na području Republike Hrvatske, osobito onih najugroženijih koje su na taj način spašene od izumiranja.
U edukativne svrhe podignut je kolekcijski nasad sorata tipičnih za regiju Kontinentalna Hrvatska (vinske, stolne, međuvrsni križanci) za potrebe studentske nastave i matični nasad loznih podloga u kojem se studenti mogu upoznati sa većim brojem gospodarski značajnih podloge za vinovu lozu.
U proizvodnom vinogradu najzastupljenije bijele sorte su Chardonnay, Traminac i Graševina, a na manjem dijelu površine zasađene su crne sorte Merlot, Cabernet Sauvignon, Pinot crni i dr..
Od spomenutih sorata na pokušalištu se proizvode kvalitetna i vrhunska vina Chardonnay, "Zlatarovo zlato", "Dora Krupićeva", "Kontesa Nera", "Crni vitez" i dr.. Uz vina redovite berbe, na pokušalištu se proizvode i pjenušci klasičnom metodom vrenja u boci, a u povoljnim vinogradarskim godinama i predikatna vina.
Na pokušalište se nalaze gospodarske zgrade u kojima je opremljen vinski podrum sa prostorom i opremom za primarnu preradu grožđa, doradu i punjenje vina.U zasebnom objektu smješteni su uredski i laboratorijski prostori Zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo, te eksperimentalni podrum.
U eksperimentalnom podrumu nalazi se suvremeni sustav za mikro- i mini vinifikaciju s automatskom kontrolom temperature i inertnim plinom, koji omogućava kontrolirane i ujednačene uvjete uzoraka, te je stoga prikladan za enološku evaluaciji sorata i klonova, kao i provođenje različitih tehnoloških pokusa.
Ampelografski laboratorij
opremljen je za potrebe ampelografskog opisa i determinacije sorata, te provođenje ampelometrijskih istraživanja.
Laboratorij za grožđe, mošt i vino
Laboratorij za grožđe, mošt i vino - Popis laboratorijskih analiza iz usluge
Laboratorij za kulturu tkiva
opremljen je za uzgoj vinove loze u in vitro uvjetima za potrebe brzog razmnožavanja, ozdravljivanja od virusa i različitih znanstvenih istraživanja za koje je nužno osigurati kontrolirane uvjete sredine. U laboratoriju se provode i istraživanja vezana uz primjenu različitih cryo-tehnika pogodnih za dugo čuvanje genotipova vinove loze i eliminaciju virusa iz biljnog tkiva.