Istraživačka infrastruktura (laboratoriji, pokušališta, oprema)
zavod za vinogradarstvo i vinarstvo

Unutar Zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo djeluje Vinogradarsko-vinarsko pokušalište Jazbina, Laboratorij za grožđe, mošt i vino, Ampelografski laboratorij te Laboratorij za kulturu tkiva

Pokušalište Jazbina

utemeljeno je 1939. godine za potrebe znanstvenog i nastavnog rada iz područja vinogradarstva i voćarstva. Vinogradarsko vinarski dio pokušališta u nadležnosti je Zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo, gdje se na preko 9 ha vinograda provode znanstvena istraživanja, eksperimentalni rad za potrebe diplomskih, magistarskih i doktorski radova, a svi studenti kojima su nastavnim planom i programom predviđeni sadržaji iz područja vinogradarstva i vinarstva ovdje provode vježbe i obaveznu stručnu praksu.

Na pokušalištu se nalazi i Nacionalna kolekcija sorata vinove loze, koja danas broji 120 primki , a podignuta je s ciljem očuvanja svih preostalih sorata vinove loze na području Republike Hrvatske, osobito onih najugroženijih koje su na taj način spašene od izumiranja.

U edukativne svrhe podignut je kolekcijski nasad sorata tipičnih za regiju Kontinentalna Hrvatska (vinske, stolne, međuvrsni križanci) za potrebe studentske nastave i matični nasad loznih podloga u kojem se studenti mogu upoznati sa većim brojem gospodarski značajnih podloge za vinovu lozu.

U proizvodnom vinogradu najzastupljenije bijele sorte su Chardonnay, Traminac i Graševina, a na manjem dijelu površine zasađene su crne sorte Merlot, Cabernet Sauvignon, Pinot crni i dr..

Od spomenutih sorata na pokušalištu se proizvode kvalitetna i vrhunska vina Chardonnay, "Zlatarovo zlato", "Dora Krupićeva", "Kontesa Nera", "Crni vitez" i dr.. Uz vina redovite berbe, na pokušalištu se proizvode i pjenušci klasičnom metodom vrenja u boci, a u povoljnim vinogradarskim godinama i predikatna vina.

Na pokušalište se nalaze gospodarske zgrade u kojima je opremljen vinski podrum sa prostorom i opremom za primarnu preradu grožđa, doradu i punjenje vina.U zasebnom objektu smješteni su uredski i laboratorijski prostori Zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo, te eksperimentalni podrum.

U eksperimentalnom podrumu nalazi se suvremeni sustav za mikro- i mini vinifikaciju s automatskom kontrolom temperature i inertnim plinom, koji omogućava kontrolirane i ujednačene uvjete uzoraka, te je stoga prikladan za enološku evaluaciji sorata i klonova, kao i provođenje različitih tehnoloških pokusa.

Facebook stranica

Ampelografski laboratorij

opremljen je za potrebe ampelografskog opisa i determinacije sorata, te provođenje ampelometrijskih istraživanja.

Laboratorij za grožđe, mošt i vino

uz opremu potrebnu za provođenje osnovnih kemijskih analiza mošta i vina posjeduje aparat za tekućinsku kromatografiju (HPLC) s fluoroscentnim detektorom i DAD-om te plinsku kromatografiju sa masenim detektorom (GC-MS). Od pojedinačnih grupa spojeva najveća pažnja posvećena je analizi polifenola i to pojedinačnih antocijana, flavan-3-ola, derivata p-hidroksicimetne kiseline, flavonola i trans-resveratrola. Uz to provodi se analiza indol-3-octene kiseline i aminokiselina u moštu i vinu. Laboratorij također posjeduje i UV/VIS spektrofotometar na kojem se određuju ukupni fenoli, ukupni antocijani, ukupni flavonoli, slobodni i vezani terpeni u ekstraktima iz grožđa, moštu i vinu te boja vina. GC-MS-om se određuje 2-aminoacetofenon.

Laboratorij za kulturu tkiva

opremljen je za uzgoj vinove loze u in vitro uvjetima za potrebe brzog razmnožavanja, ozdravljivanja od virusa i različitih znanstvenih istraživanja za koje je nužno osigurati kontrolirane uvjete sredine. U laboratoriju se provode i istraživanja vezana uz primjenu različitih cryo-tehnika pogodnih za dugo čuvanje genotipova vinove loze i eliminaciju virusa iz biljnog tkiva.

Istraživačka infrastruktura (Pokušališta, laboratoriji, oprema) Istraživačka infrastruktura (Pokušališta, laboratoriji, oprema) Istraživačka infrastruktura (Pokušališta, laboratoriji, oprema) Istraživačka infrastruktura (Pokušališta, laboratoriji, oprema) Istraživačka infrastruktura (Pokušališta, laboratoriji, oprema) Istraživačka infrastruktura (Pokušališta, laboratoriji, oprema) Istraživačka infrastruktura (Pokušališta, laboratoriji, oprema) Istraživačka infrastruktura (Pokušališta, laboratoriji, oprema) Istraživačka infrastruktura (Pokušališta, laboratoriji, oprema) Istraživačka infrastruktura (Pokušališta, laboratoriji, oprema) Istraživačka infrastruktura (Pokušališta, laboratoriji, oprema) Istraživačka infrastruktura (Pokušališta, laboratoriji, oprema)

Prijava djelatnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.