Održan Simpozij o održivoj hrani i inovacijama
U subotu, 26. travnja, na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu održan je Simpozij o održivoj hrani i inovacijama (SOHi). Simpozij je organizirala udruga IAAS s Agronomskog fakulteta, u suradnji s udrugom PROBION s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta te Studentskim zborom Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije te Studentskom sekcijom Hrvatskog društva kemijskih inženjera i tehnologa.
Organizacijski tim s našeg Fakulteta činili su: Petar Lovrić, Laura Pavić, Marko Pavlešić, Ana Tomišić, Karmela Vrandečić i Barbara Vukadin.
Simpozij se sastojao od dva dijela: kratkih, edukativnih predavanja te panel rasprave, uz pauze za kavu i ručak.
Predavanja su održali znanstvenici s Agronomskog fakulteta, PBF-a te FKIT-a, među kojima s ponosom izdvajamo predavanja mag. ing. agr. Roberte Vrkić: „Microgreens – tehnologije izgoja i upotreba u prehrani“ te naše izvanredne profesorice dr. sc. Jane Šic Žlabur: „Još jedno pakiranje… DA ili NE?“
Panel rasprava pod temom „Inovacije za održivu budućnost: Znanost i poduzetništvo u prehrambenoj industriji“ okupila je stručnjake koji su sudionicima približili prehrambenu industriju kroz primjere iz prakse. Naši panelisti bili su: Marko Mrkoci (Fit Kultura), Roko Romić (Ekipa kombucha), prof. dr. sc. Igor Slivac (Prehrambeno-biotehnološki fakultet) i Ivana Stojmilović, mag. ing. chem. ing. (Boogie Lab).
Kraj Simpozija obilježila je kulinarska radionica „Microgreens – više od dekoracije na tanjuru“ koju su vodili naša dr. sc. Nevena Opačić i potpredsjednik udruge IAAS, Marko Pavlešić.
Simpozij SOHi bio je jedinstvena prilika za umrežavanje, razmjenu znanja i inspiraciju studentima, znanstvenicima, stručnjacima te svim entuzijastima održive budućnosti hrane.