Obrana nacrta doktorskog rada :: Zoran Užila, dipl. ing. agr.

Utjecaj mehaničkog stresa i roka košnje na biosintezu sekundarnih metabolita i prinos u proizvodnji „microgreensa“ ekotipova raštike(Brassica oleracea var. acephala)

18.6.2025. :: 10:00 sati

Putem poveznice microsoft teams: https://teams.microsoft.com/l/meetup-join/19%3ameeting_NDlmNTI1MWMtODMxMi00YTI0LWEwZjUtMDlmOTAxZTcyNDFj%40thread.v2/0?context=%7b%22Tid%22%3a%229775a96e-03cb-4b7b-9818-11641a23aea9%22%2c%22Oid%22%3a%22270a991c-65ca-405c-aa77-cdc05ea96a36%22%7d 

Predloženi mentori:

  • izv. prof. dr. sc. Boris Lazarević, Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet
  • izv. prof. dr. sc. Smiljana Goreta Ban, Institut za poljoprivredu i turizam Poreč

Povjerenstvo za obranu teme doktorskog rada:

  • prof. dr. sc. Klaudija Carović Stanko, Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet
  • izv. prof. dr. sc. Jana Šic Žlabur, Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet
  • dr. sc. Nikola Major, Institut za poljoprivredu i turizam

Sažetak:
Raštika (Brassica oleracea var. acephala) je dvogodišnja zeljasta biljka koja se tradicionalno uzgaja u obalnom području Mediterana. Pripada porodici Brassicaceae te je poznata po svojoj iznimno bogatoj nutritivnoj vrijednosti. Bogata je ugljikohidratima, vitaminima, makro- i mikroelementima, te sekundarnim metabolitima kao i drugim molekulama. Microgreensi su mlade biljke najčešće povrća i začinskog biljka koji se obično beru ubrzo nakon što se razviju kotiledonski i prvi pravi listovi. Microgreensi su bogati bioaktivnim spojevima, vitaminima, mineralima i antioksidansima, koje često sadrže u većim koncentracijama u odnosu na iste biljke u kasnijim razvojnim stadijima. Cilj istraživanja je okarakterizirati morfološku, nutritivnu i biokemijsku raznolikost 15 ekotipova raštike u fazi microgreensa te istražiti mogućnost povećanja akumulacije sekundarnih metabolita u različitim rokovima košnje te primijeni mehaničkog opterećenja tijekom uzgoja.

Prijava djelatnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.