Znanstvena i stručna djelatnost
zavod za herbologiju

Osnutkom Odjela za proučavanje i suzbijanje korova, prethodnici današnjeg Zavoda za herbologiju, po prvi puta u povijesti Fakulteta problem korova počeo se sustavno izučavati kao zasebna znanstvena jedinica. Najveći dio aktivnosti bio je vezan na službena istraživanja djelotvornosti herbicidnih pripravaka u različitim poljoprivrednim kulturama za potrebu izdavanja dozvola herbicidnim pripravcima za područje Jugoslavije, a kasnije i Hrvatske. Radeći na službenim ispitivanjima za izdavanje dozvole herbicidnim pripravcima, djelatnici Zavoda razvijali su i uspostavili standardne metode utvrđivanja biološke učinkovitosti herbicidnih pripravaka u različitim poljoprivrednim kulturama.

U razdoblju od 1969. – 2000. postavljeno je nekoliko stotina poljskih pokusa u različitim poljoprivrednim kulturama. I nakon promjene načina registracije herbicida prihvaćanjem EU propisa, djelatnici Zavoda dali su prinos Ministarstvu poljoprivrede aktivnom suradnjom u brojnim povjerenstvima za sredstva za zaštitu bilja i njihovu sigurnu uporabu. Obostrana suradnja s privrednim subjektima na terenu, rezultirala je prihvaćanjem i uvođenjem novih pristupa suzbijanja korova u uzgoju poljoprivrednih kultura.

Kod uzgoja ozimih strnih žitarica početkom 80-tih godina prošlog stoljeća uvedena je primjena herbicida u jesen, što je omogućilo izostavljanje ekološki, ekonomski i biološki manje prihvatljive avio aplikacije. U tehnologiju uzgoja šećerne repe, kukuruza, soje, luka i drugih povrtnih kultura primijenjena je višekratna primjena herbicida u osjetljivom stadiju razvoja korova, koja je značajno doprinijela ekonomskim i ekološkim uštedama. To je omogućilo ekološki prihvatljivu zaštitu od korova koja se uklapa u princip integrirane biljne proizvodnje. Ova tehnologija napose je razvijana u usjevu šećerne repe. Jedna doktorska disertacija na Zavodu izrađena je iz područja višekratne primjene smanjenih količina herbicida u šećernoj repi. Potencijalno negativni utjecaj pesticida na zdravlje ljudi, okoliš i bioraznolikost utjecao je na smjer znanstvenih proučavanja korova i načina njihovog suzbijanja.

Znanstvena i stručna aktivnost djelatnika Zavoda za herbologiju posljednja dva desetljeća usmjerena je na integriran način suzbijanja korova. U sklopu Tehnoloških uputa za integriranu proizvodnju ratarskih i povrćarskih kultura napisane su smjernice za integrirano suzbijanje korova. Također su djelatnici aktivno sudjelovali u transferu tehnologije za integriranu zaštitu šećerne repe.

U novije vrijeme istraživanja se usmjeruju na prognozu nicanja korova u poljoprivrednim usjevima i uvođenje nekemijskih mjera borbe u sustav suzbijanja korova što je sastavni dio aktualnih projekata i doktorskih disertacija. Istraživanja iz područja primjene herbicida, uglavnom su usmjerena na praćenje ostataka herbicida u tlu i vodama i davanje smjernica o njihovom optimalnom korištenju. Stručnjaci Zavoda aktivni su i na projektu Ministarstva poljoprivrede s ciljem monitoringa rezistentnih štetnih organizama (korova) na pesticide (herbicide). Provjeru biološke učinkovitosti herbicidnih pripravaka Zavod provodi prema GEP standardima po ovlaštenju Ministarstva poljoprivrede od 2017. Rezultati tih istraživanja podlogom su za službeno priznavanje herbicida u zemljama EU.

Znanstvena i stručna djelatnost Znanstvena i stručna djelatnost Znanstvena i stručna djelatnost Znanstvena i stručna djelatnost Znanstvena i stručna djelatnost Znanstvena i stručna djelatnost Znanstvena i stručna djelatnost Znanstvena i stručna djelatnost Znanstvena i stručna djelatnost Znanstvena i stručna djelatnost Znanstvena i stručna djelatnost Znanstvena i stručna djelatnost Znanstvena i stručna djelatnost

Prijava djelatnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.