Povijest Zavoda
zavod za mikrobiologiju

Zavod za mikrobiologiju proistekao je iz Zavoda za gospodarsku mikrobiologiju i mljekarstvo koji je utemeljen 1922. na Gospodarsko-šumarskom fakultetu. Utemeljitelj Zavoda je bio prof. dr. sc. Ljudevit Gutschy koji je ujedno bio i njegov prvi predstojnik. Od 1941. Zavod je formiran kao samostalna znanstvena i nastavna jedinica. Zadaća je Zavoda bila uvođenje novih mikrobioloških metoda za analizu biljnih hranjiva u tlu i proučavanje simbiotske fiksacije dušika i utjecaje agrotehničkih zahvata na biogenost tla. Prostorije Zavoda najprije su bile u Klaićevoj ulici 10, a zatim na Trgu Maršala Tita. Od 1938. Zavod se nalazi u II. paviljonu Poljoprivredno-šumarskog fakulteta u Maksimiru, a od 2014. u III. paviljonu Agronomskog fakulteta.

Kronološki pregled

  • 1922. osnovan je Zavod za gospodarsku mikrobiologiju i mljekarstvo na Gospodarsko-šumarskom fakultetu koji se bavio uvođenjem novih mikrobioloških metoda za analizu biljnih hranjiva u tlu; utemeljitelj i prvi predstojnik Zavoda bio je prof. dr. sc. Ljudevit Gutschy.
  • 1928. započeta su istraživanja na simbioznoj fiksaciji dušika.
  • 1932. proizvedeno prvo cjepiva za bakterizaciju soje.
  • 1958. - 1980. proučavaju se slobodni fiksatori dušika i mikroorganizmi buraga goveda.
  • 1983. - danas znanstvenici Zavoda  intenzivno se  bave proučavanjem simbiozne fiksacije dušika i utjecajem agrotehničkih zahvata na biogenost tla; započela istraživanja organskih gnojiva dobivenih radom gujavica i istraživanja enzimatskih aktivnosti u tlu.
  • 1979. - 1990. intenzivan rad na mikrobiološkim studijama različitih pedosistematskih jedinica za izradu projekata za agrotehničke i agromelioracijske zahvate.
  • 1987. intenzivan rad na razvoju vlastitog koncepta submerznog uzgoja mikrobne biomase za predsjetvenu bakterizaciju leguminoznih kultura.
  • 1993. osnovan laboratorij za molekularnu mikrobiologiju za proučavanje bioraznolikosti autohtonih sojeva simbioznih fiksatora dušika.
  • 1996. započinju istraživanja na proučavanju autohtonih vinskih kvasaca najvažnijih kultivara vinove loze u Republici Hrvatskoj.
  • 2007. početak istraživanja u području mikrobiologije namirnica i karakterizaciji mikroorganizama ključnih u procesu fermentacije i zrenja namirnica životinjskog porijekla.
  • 1922. - 2005. nastava na dodiplomskom studiju uključivala je područje opće mikrobiologije za studente svih obrazovnih profila, a specijalni dio mikrobiologije razlikovao se ovisno o pojedinim obrazovnim profilima. Na poslijediplomskom studiju nastava je bila usmjerena prema području agroekologije - mikrobne ekologije, s posebnim naglaskom na područje biološke fiksacije dušika.
  • 2005. uvođenjem Bolonjskog procesa u nastavi se izvodi veći broj predmeta prilagođenih studijskim programima i razinama studija (preddiplomski, diplomski, poslijediplomski i specijalistički studij). Međutim, najveći broj različitih predmeta iz područja mikrobiologije uključen je na diplomskom studiju Agroekologija- usmjerenje Mikrobna biotehnologija u poljoprivredi.

Djelatnici Zavoda od osnutka do danas

NASTAVNO, ZNANSTVENO I STRUČNO OSOBLJE: ▪ Ljudevit Gutschy ▪ Vladimir Škorić ▪ Franjo Mlinac ▪ Artur Starc ▪ Mara Prša ▪ Rajka Strunjak ▪ Sulejman Redžepović ▪ Franjo Slamić ▪ Đurđa Sertić ▪ Sanja Sikora ▪ Zdravko Barać ▪ Jelena Žafran ▪ Mihaela Blažinkov ▪ Andrea Skelin ▪ Sandi Orlić ▪ Katarina Huić Babić ▪ Mirna Mrkonjić Fuka ▪ Tanja Vojvoda ▪ Ivana Rajnović ▪ Ivana Buljan ▪ Nataša Hulak ▪ Sanja Kajić ▪ Ana Žgomba Maksimović ▪ Irina Tanuwidjaja ▪ Melita Bačić

TEHNIČKO I POMOĆNO OSOBLJE: ▪ Zdenka Kekić ▪ Štefa Vraneša ▪ Ana Krištofić ▪ Viktorija Krpanec ▪ Ana Peršun ▪ Zorka Huić ▪ Perica Galić ▪ Dragica Hradec ▪ Saliha Kruško▪ Adriana Jurešić Hasani ▪ Darija Mrkša ▪ Sandra Pavlović

Prijava djelatnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.