Znanstvena i stručna djelatnost
zavod za mikrobiologiju

Današnja djelatnost Zavoda

Područje rada Zavoda pokriva vrlo široko područje agronomske mikrobiologije, kao što su mikrobiologija tla, mikrobna ekologija, mikrobiologija namirnica, mikrobiologija u stočarstvu i mikrobiologija vina. Zahvaljujući vrlo intenzivnom znanstvenom radu, Zavod je formirao vlastitu zbirku različitih kultura simbioznih fiksatora dušika, vinskih kvasaca i autohtonih bakterija mliječne kiseline. Sadašnja znanstvena aktivnost obuhvaća proučavanje korisnih interakcija između biljaka i mikroorganizama kao i proučavanje prirodne raznolikosti i karakterizaciji mikroorganizama koji su od izuzetne važnosti za poljoprivrednu proizvodnju i održavanje različitih agroekosustava. Posebna pažnja znanstvenika usmjerena je prema istraživanju korisnih mikrobnih zajednica u održivoj proizvodnji leguminoza, kao i istraživanjima raznolikosti mikrobnih zajednica u tradicijskim, spontano fermentiranim namirnicama te selekciji i primjeni autohtonih mikrobnih kultura s potencijalom primjene u poljoprivredi. Djelatnici Zavoda nastoje slijediti suvremene znanstvene trendove kroz bogatu suradnju sa drugim Zavodima unutar Fakulteta kao s i vodećim domaćim i stranim istraživačima i znanstvenim institucijama.

Najznačajniji znanstveni projekti u proteklih 10 godina

  • “Legumes in biodiversity-based farming systems in Mediterranean basin (akronim LeguMED” (01.11.2020. - 31.10.2023)  PRIMA program. Voditelj projekta: prof. dr.sc. Sanja Sikora
  • “Detaljna analitička karakterizacija i antimikrobno djelovanje odabranih pčelinjih proizvoda na multirezistentne patogene bakterije (akronim: miCRObee)” (2020-2022) Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Voditelj projekta: Mirna Mrkonjić Fuka
  • “Sastav gastrointestinalne mikrobiote autohtonih (Kina) i invazivnih (Hrvatska) populacija bezribice Pseudorasbora parva (Temminck & Schlegel, 1846) iz slatkovodnih ekosustava” (2018-2020) MZOS i NR Kina. Voditelj projekta: Mirna Mrkonjić Fuka
  • “Rumen and fecal microbiota of free-living wild ruminants: a longitudinal relationship between animal well-being and spread of pathogenic bacteria” (2016-2017) MZOS i SLO. Voditelj projekta: Mirna Mrkonjić Fuka
  • “Conservation of microbial diversity associated with the production of Croatian traditional game meat sausages: biotechnological and safety characterization” (2014-2017) Hrvatska Zaklada za znanost. Voditelj projekta: Mirna Mrkonjić Fuka
  • “Tracking of pathogenic and beneficial microflora from fresh wild boar meat and fermented wild boar meat sausages produced by traditional procedures in Croatia and Austria" (2014-2015) MZOS i OEAD. Voditelj projekta: Mirna Mrkonjić Fuka
  • “Abundance and diversity of bacteria of the genus Enterococcus in cheese products with multiple resistance against antibiotics" (2012-2013) MZOŠ i DAAD. Voditelj projekta: Mirna Mrkonjić Fuka
  • “Korisne mikrobne zajednice u održivom uzgoju leguminoza” (2007. -2013) MZOS Voditelj projekta: prof. dr.sc. Sanja Sikora
  • “Mikrobiološka kontrola kvalitete autohtonih mekih i tvrdih ovčjih sireva“ 178-1782128-2123 (2007-2013) MZOŠ. Voditelj projekta: Sulejman Redžepović

Stručni projekti

  • “Application of microbial cultures in the production of traditional sausages from wild boar” (2014-2015) Ministarstvo poljoprivrede RH. Voditelj projekta: Mirna Mrkonjić Fuka
  • Mikrobna biotehnologija u funkciji povećanja konkurentnosti proizvodnje graha    VIP - Vijeće za istraživanja u poljoprivredi    (2012. – 2014) Voditelj projekta: prof. dr.sc. Sanja Sikora

Najznačajniji znanstveni radovi u proteklih 10 godina koji su indeksirani u a1 skupini (Q1 i Q2)

  • Tanuwidjaja I., Vogel C., Pronk G. J., Schöler A., Kublik S., Vestergaard G., Kögel-Knabner I., Mrkonjić Fuka M., Schloter M., Schulz S. (2020). Microbial key players involved in P turnover differ in artificial soil mixtures depending on clay mineral composition [EMID: d50d8f43a0a1b642], Microbial Ecology (IF 3.862, Q1), accepted
  • Milaković, M; Križanovića, S; Petrića, I; Šimatović, A; González-Plaza, J; Gužvinec, M; Andrašević, A; Pole, L; Mrkonjić Fuka, M; Udiković-Kolić, N (2020). Characterization of macrolide resistance in bacteria isolated from macrolide-polluted and unpolluted river sediments and clinical sources in Croatia. Science of the Total Environment, 749: 142357. https://doi.org/10.1016/j.scitotenv.2020.142357 (IF=6.551; Q1)
  • Jurić, S., Tanuwidjaja, I., Mrkonjic Fuka, M., Vlahovicek Kahlina, K., Marijan, M., Boras, A., Udikovic Kolic, N., Vincekovic, M. (2020). Encapsulation of two fermentation agents, Lactobacillus sakei and calcium ions in microspheres. Colloids and Surfaces B: Biointerfaces, 197, 111387. doi: 10.1016/j.colsurfb.2020.111387 (IF 4.263, Q1)
  • Mrkonjic Fuka, M., Tanuwidjaja, I., Maksimovic, A. Z., Zunabovic-Pichler, M., Kublik, S., Hulak, N., Domig, K. J., Schloter, M. (2020). Bacterial diversity of naturally fermented game meat sausages: Sources of new starter cultures. . LWT, 118, 108782. doi: 10.1016/j.lwt.2019.108782 (IF 4.385, Q1)
  • Filipović, Lana; Romić, Marija; Sikora, Sanja; Huić Babić, Katarina; Filipović, Vilim; Gerke, Horst; Romić, Davor; Response of soil dehydrogenase activity to salinity and cadmium species. Journal of Soil Science and Plant Nutrition, 20 (2020), 530-536 doi:10.1007/s42729-019-00140-w (IF 2.156, Q2)
  • Martinelli, F., Ollero, F.J., Giovino, A., Perrone, A., Bekki, A., Sikora, S., Nabbout, R., Bouhadida, M., Yucel, D., Bazzicalupo, M., Mengoni,  A., Pérez-Montaño, F. Proposed Research for Innovative Solutions for Chickpeas and Beans in a Climate Change Scenario: The Mediterranean Basin. Sustainability 2020, 12(4), 1315; https://doi.org/10.3390/su12041315 (IF=2.798, Q2)
  • Rajnovic, I., Ramírez-Bahena, M.H., Sánchez-Juanes, F., González- Buitrago, J.M.,  Kajic, S., Peix, A.., Velázquez, E., Sikora, S. (2019). Phylogenetic diversity of rhizobia nodulating Phaseolus vulgaris in Croatia and definition of the symbiovar phaseoli within the species Rhizobium pisi. Systematic and applied microbiology 42 (6): 126019. (IF=3.224, Q2)
  • Mrkonjic Fuka, M., Zgomba Maksimovic, A., Tanuwidjaja, I., Hulak, N., Schloter, M. (2017). Characterization of enterococcal community isolated from an Artisan Istrian raw milk cheese: Biotechnological and safety aspects. Food technology and biotechnology 55(3), 368-380. doi:10.17113/ftb.55.03.17.5118 (IF=2.115, Q2)
  • Pronk, G. J., Heister, K., Vogel, C., Babin, D., Bachmann, J., Ding, G.C., Ditterich, F., Gerzabek, M. H., Giebler, J., Hemkemeyer, M., Kandeler, E., Mouvenchery, Y. K., Miltner, A., Poll, C., Schaumann, G.E., Smalla, K., Steinbach, A., Tanuwidjaja, I., Tebbe, C. C., Wick, L. Y., Woche, S. K., Totsche, K. U., Schloter, M., Kögel-Knabner, I. (2017). Interaction of minerals, organic matter, and microorganisms during biogeochemical interface formation as shown by a series of artificial soil experiments. Biology and fertility of soils   53(1), 9-22. doi: 10.1007/s00374-016-1161-1 (IF=5.521, Q1)
  • Pohajda, I., Huić Babić, K.,  Rajnović, I., Kajić, S., Sikora, S. (2016). Genetic diversity and symbiotic efficiency of indigenous common bean rhizobia in Croatia. Food technology and biotechnology 54 (4): 468-474. (IF=2.115, Q2)
  • Vogel, C., Heister, K., Buegger, F., Tanuwidjaja, I., Haug, S., Schloter, M., Kögel-Knabner, I. (2015). Clay mineral composition modifies decomposition and sequestration of organic carbon and nitrogen in fine soil fractions. Biology and Fertility of Soils 51(4), 427-442. doi: 10.1007/s00374-014-0987-7 (IF 5.521, Q1)

Radovi sa studentima koji su svoje diplomske /završne radove obranili pod mentorstvom djelatnika Zavoda za mikrobiologiju

  • Milaković, M; Križanovića, S; Petrića, I; Šimatović, A; González-Plaza, J; Gužvinec, M; Andrašević, A; Pole, L; Mrkonjić Fuka, M; Udiković-Kolić, N (2020). Characterization of macrolide resistance in bacteria isolated from macrolide-polluted and unpolluted river sediments and clinical sources in Croatia. Science of the Total Environment, 749: 142357. https://doi.org/10.1016/j.scitotenv.2020.142357 (IF=6.551; Q1)Diplomski rad: Lucia Pole/ mentor: Mirna Mrkonjić Fuka; Nikolina Udiković-Kolić; Naslov diplomskog rada: Rezistencija na makrolidne antibiotike: usporedba mehanizama rezistencije u okolišnih i bolničkih bakterija    
  • Slaven Jurić, Irina Tanuwidjaja, Mirna Mrkonjić Fuka, Kristina Vlahoviček Kahlina, Marijan Marijana, Anita Boras, Nikolina Udiković Kolić, MarkoVinceković (2020): Encapsulation Of Two Fermentation Agents, Lactobacillus Sakei And Calcium Ions In Microspheres https://doi.org/10.1016/j.colsurfb.2020.111387 (IF 4.263, Q1)Diplomski rad: Anita Boras/ mentor: Mirna Mrkonjić Fuka, neposredni voditelj: Irina Tanuwidjaja; Naslov diplomskog rada: Mikroinkapsulacija Lactobacillus sakei soja s potencijalom primjene kao starter ili bioprotektivne kulture
  • S Kajić, D Krznarić, I Rajnović, S Sikora (2020). Isolation and characterization of endophytic bacteria from soybean (Glycine max L.). Journal of Central European Agriculture 21 (1): 151-158 Diplomski rad: Dora Krznarić/ mentor: Sanja Sikora neposredni voditelj: dr. sc. Sanja Kajić; Naslov diplomskog rada: Izolacija i karakterizacija endofitskih bakterija iz soje (Glycine max L.),
  • S Kajić, A Puljko, I Rajnović, S Sikora (2020). Resistance of indigenous Bradyrhizobium japonicum strains on moisture deficiency stress. Journal of Central European Agriculture, 21 (2): 285-291.   Diplomski rad: Ana Puljko/ mentor: Sanja Sikora neposredni voditelj: dr. sc. Sanja Kajić; Naslov diplomskog rada: Otpornost autohtonih sojeva Bradyrhizobium japonicum na stres izazvan nedostatkom vlage
  • I Rajnović, D Fejer, S Kajić, M Duvnjak, S Sikora (2020). Utjecaj različitih fungicidnih pripravaka na rast kvasaca skupine Saccharomyces sensu stricto. Glasnik Zaštite Bilja, 43 (3): 14-20   Završni rad: Doris Fejer/ mentor: Ivana Rajnović; Naslov završnog rada: Utjecaj različitih fungicida na rast kvasaca skupine Saccharomyces sensu stricto.
  • S Kajić, A Komes, I Rajnović, S Sikora (2019). Selection of Stress Tolerant Indigenous Rhizobia Nodulating Alfalfa (Medicago sativa L.). Agriculturae Conspectus Scientificus 84 (4): 365-370.Diplomski rad: Anja Komes/ mentor: Sanja Sikora neposredni voditelj: dr. sc. Sanja Kajić; Naslov diplomskog rada: Selekcija autohtonih sojeva Sinorhizobium meliloti otpornih na nepovoljne uvjete u okolišu
  • S Kajić, M Blažinkov, I Rajnović, N Burek Svetec, M Lekčević, S Sikora (2019). Phenotypic and genotypic diversity of Sinorhizobium meliloti strains isolated from soils in Zadar County. Journal of Central European Agriculture 20 (4): 1116-1125.Diplomski rad: Nikolina Burek Svetec/ mentor: Sanja Sikora neposredni voditelj: dr. sc. Sanja Kajić; Naslov diplomskog rada: Genetska raznolikost autohtonih sojeva Sinorhizobium meliloti izoliranih sa područja zadarske županije
  • Mrkonjic Fuka, M; Zgomba Maksimovic, A.; Tanuwidjaja, I; Hulak, N; Schloter, M (2018) Characterization of Enterococcal Community Isolated from an Artisan Istrian Raw Milk Cheese: Biotechnological and Safety Aspects. Food Technology and Biotechnology; 368-380 (IF 2.21, Q2)Diplomski rad: Ana Žgomba Maksimović/ mentor: Mirna Mrkonjić Fuka; Naslov diplomskog rada: Tehnološki potencijal sojeva  E. faecalis  izoliranih iz istarskog sira
  • Hulak, N; Maksimovic, AZ; Kaic, A; Skelin, A; Fuka, MM (2016) Indigenous strains of Lactobacillus isolated from the Istrian cheese as potential starter cultures. Mljekarstvo;282-292 (IF=1.016, Q3)Diplomski rad: Ana Kaić/ mentor: Mirna Mrkonjić Fuka; Naslov diplomskog rada: Tehnološki i probiotički potencijal autohtonih sojeva roda Lactobacillus izoliranih iz Istarskog sira

            

 

 

Prijava djelatnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.