Povijest
pokušalište Jazbina

U sastavu Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu već više od sedamdeset godina djeluje pokušalište "Jazbina". Već pri osnivanju Gospodarsko- šumarskog fakulteta, kako se tada zvao današnji Agronomski fakultet, njegovi su utemeljitelji bili svjesni potrebe opremanja prikladnog gospodarstva za eksperimentalni rad i zornu nastavu koja je nužna u obrazovanju svakog agronoma. S tom svrhom nabavljeno je gospodarstvo u Maksimiru na lokaciji na kojoj se i danas nalazi sklop fakultetskih zgrada kao i pokusna polja za istraživanje ratarskih, povrtlarskih i krmnih kultura. No, razvojem voćarstva i vinogradarstva bilo je potrebno da se fakultet razvije i u tim područjima znanstveno-istraživačkog rada, te da slušači poljoprivrednog odsjeka budu dobro uvedeni i u sve praktične radove na tom području. Kako, s obzirom na njegov smještaj, na fakultetskom dobru Maksimir nije bilo prikladnih površina, 1939. godine nabavljen je posjed zvan Jazbina udaljen oko 3,5 km od fakultetskih zgrada. Posjed je smješten na blagim padinama Medvednice okrenutim jugu i jugozapadu s najvišom točkom na 302 m nadmorske visine, po svemu prikladan za voćarsku i vinogradarsku proizvodnju. Od nabave "Jazbine" pa sve do 1960. ona je izgrađivana u prvom redu kao nastavni i eksperimentalni objekt. Za tu namjenu podignuti su voćnjaci s različitim vrstama voća, te vinogradi različitih sorata i uzgojnih oblika. Zbog nedostatka financijskih sredstava nije kasnije bilo značajnijih ulaganja u Jazbinu pa su nasadi postupno starjeli i propadali. Godine 1995. pristupa se stoga sustavnoj revitalizaciji objekta, sade se novi vinogradi i obnavljaju gospodarske zgrade, te vinogradarsko-vinarsko pokušalište poprima današnju oblik.

"Jazbina" je i danas prije svega znanstveno-nastavni poligon i njezina je osnovna zadaća edukacija studenata, budućih stručnjaka, i istraživanja iz područja vinogradarstva, vinarstva i voćarstva.

Također, danas se na Jazbini nalaze gospodarske zgrade u kojima je opremljen vinski podrum sa prostorom i opremom za primarnu preradu grožđa, doradu i punjenje vina.
Vina proizvedena u sklopu pokušališta nalaze se u prodaji te ih je moguće kušati i kupiti na samome pokušalištu.

Slike iz povijesti Slike iz povijesti Slike iz povijesti

Prijava djelatnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.