O nama
Pokušalište Nacionalna kolekcija udomaćenih sorti maslina Hrvatske

Prema ugovoru sklopljenom između Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Poljoprivredne zadruge Vodnjan dodijeljena je površina cca 2,5 ha za podizanje kolekcije sorata maslina i održavanje u svom trošku slijedećih 50 godina Agronomskom fakultetu sveučilišta u Zagrebu. Danas kolekcija raspolaže s oko 60-tak sorata i genotipova maslina većinom izdvojenih s područja Mediteranskog djela RH te introduciranim sortama prisutnim u našoj maslinarskoj proizvodnji u zadnjih 50-tak godina. Na istoj površini pripremljeno je tlo za sadnju još 40-tak sorata. Digitalna meteorološka stanica snima meteo-podatke i šalje ih sa pokušališta na Zavod za voćarstvo Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Kako ovaj nasad stupa u početnu rodnost, već smo dvije godine imali početni urod i obavili ekstrakciju ulja. Dobiveno ulje koristi se za obavljanje studentskih vježbi iz programa senzorskih analize maslinovih ulja.

Stupanjem u punu rodnost stabala maslina ovog poligona otvara se mogućnost za kvalitetnu terensku nastavu, stručnu praksu, istraživanja i realizaciju projekata vezanih za programe Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.