Znanstvena, stručna i nastavna djelatnost
Centar za mediteranske krajobraze

Od samog osnutka Centar je djelovao kao istraživačko središte Zavoda za ukrasno bilje, krajobraznu arhitekturu i vrtnu umjetnost i bavio se istraživanjem povijesnog naslijeđa, ponajprije dubrovačkog područja, ali i cijelog hrvatskog primorskog pojasa, prikupljajući građu o povijesnim vrtovima i perivojima te kulturnim i prirodnim krajobrazima. Osim toga rađene su i studije i projekti krajobraznog uređenja, kao i studije obnove povijesnih vrtova te su publicirani znanstveni i stručni radovi. Za osnivanje, razvoj i stvaralački opus Centra zaslužan je dr. sc. B. Šišić (do njegove smrti 2015. god.) i njegovi suradnici.

Centar je zaslužan za objavljivanje stotinjak stručnih i znanstvenih članaka i studija s područja krajobraznog oblikovanja, zaštite krajobraza, istraživanja povijesnih vrtova i povijesnog urbanizma.

Objavljene su sljedeće knjige (autor dr. sc. Bruno Šišić):

Obnova dubrovačkog renesansnog vrta
IC, Split, 1981.

Okosnica knjige je magistarski rad Brune Šišića pod naslovom “Restauracija i revitalizacija dubrovačkog renesansnog vrta” iz 1973. godine. Autor obrađuje razvoj i oblikovne posebnosti dubrovačkog renesansnog vrtnog naslijeđa. Također daje uvid u teorije restauracije povijesnih objekata, a na primjeru Sorkočevićeva vrta u Komolcu, Rijeka dubrovačka, prikazuje postupak evidentiranja, inventariziranja, analiziranja i valoriziranja nalaza na terenu i predlaže oblikovnu osnovu za njegovu obnovu.  Tekst o istraživanju komponenti i elemenata vrtnog prostora, popraćen je nacrtima projekta obnove. Na kraju knjige nalazi se sažeti prikaz četiriju poglavlja knjige preveden na engleski i francuski jezik.

Dubrovački renesansni vrt – Nastajanje i oblikovna obilježja
ZPZ HAZU, Dubrovnik, 1991.

Knjiga, nakon uvodnog prikaza, sadrži poglavlja u kojima se detaljno razmatraju: čimbenici od posebnog utjecaja na nastajanje i razvoj dubrovačkog renesansnog vrta, odnos dubrovačkih ladanjskih sklopova prema prirodnom okruženju i analiza oblikovnih obilježja i osobitosti dubrovačkog renesansnog vrta. Knjiga je ilustrirana s 62 crno-bijele fotografije, iz literature je preuzeto šest crteža modela talijanskih renesansnih vrtova radi usporedbe, a prikazano je i dvanaest autorovih crteža modela dubrovačkih vrtova. Popraćena je i s tri presavijena lista austrijskih mapa vrtnog predgrađa Grada i Gruškog zaljeva iz 1837.g. te aksonometrijom projekta obnove Sorkočevićeva vrta u Komolcu (projektrant:B.Š., 1971/72). Uvodni prikaz i sažetak prevedeni su na engleski jezik.

Vrtni prostori povijesnog predgrađa Dubrovnika – Od Pila do Boninova
ZPZ HAZU, Zagreb – Dubrovnik, 2003.

Knjiga obrađuje sve relevantne identifikacijske i opisne podatke za više od stotinu vrtova i drugih otvorenih prostora na potezu od Brsalja, ispod Donjeg Konala prema moru sve do Boninova. Podijeljena je na deset segmenata. Vrste vrtnih prostora i njihovo vrednovanje prikazano je na tri dvostranične i trideset izvornih jednostraničnih mapa. Knjiga je namijenjena stručnjacima, ali I široj zainteresiranoj javnosti s ciljem boljeg razumijevanja i očuvanja povijesnih vrtnih, krajobraznih i ambijentalnih vrijednosti Pila i Konala, koji se iskazuju kao jedinstvena pojava u hrvatskom urbanom i urbanističkom naslijeđu.

Dubrovnik Renaissance Gardens – Genesis and Design Characteristics
ZPZ HAZU, Zagreb – Dubrovnik, 2008.

Osnovni cilj engleskog izdanja knjige je prezentacija široj javnosti hrvatske renesansne vrtne baštine koja s razvila na dubrovačkom prostoru. Knjiga predstavlja obnovljenu, dorađenu i dopunjenu građu objavljenu 1991. u knjizi "Dubrovački renesansni vrt - Nastajanje i oblikovna obilježja".

U novije vrijeme centar je sudjelovao u izradi nekoliko projekata:

  • Krajobrazno konzervatorska studija za UPU Koločep Donje Čelo i UPU Koločep Gornje Čelo, 2019.
  • Krajobrazna studija za administrativno područje Grada Dubrovnika, 2019.-2021.
  • Krajobrazno konzervatorska podloga urbanističkog plana uređenja naselja Trsteno, 2019.
  • Krajobrazno konzervatorska podloga urbanističkog plana uređenja otoka Jakljan, 2020.
  • Krajobrazna studija kao podloga za izmjenu PPU-a grada Dubrovnika, izmjena i dopuna GUP_a grada Dubrovnika, te izmjena i dopuna UPU-a Babin Kuk, 2020.
  • Studija zelene infrastrukture grada Rijeke, 2020.

Nastavne djelatnosti Centra su u planu kao obnavljanje, održavanje i proširivanje odnosa s domaćim i inozemnim znanstvenim i stručnim institucijama te istaknutim pojedincima.  Uz stvaranje adekvatnih uvjeta, Centar će sudjelovati u organiziranju terenske i kabinetske nastave za studente studija Krajobrazna arhitektura Agronomskog fakulteta u Zagrebu, kao i otvaranje mogućnosti održavanja združene nastave studija drugih fakulteta.

Fotogalerija

Obilježavanje mjeseca krajobrazne arhitekture u ljetnikovcu Kaboga_2015 Obilježavanje mjeseca krajobrazne arhitekture u ljetnikovcu Kaboga 2015 Park Batala danas Park Gruz 2018 Park Gruz: neposredno nakon izvedbe 1954.g., autor B. Sisic Prikaz smjestaja izvedenih projekata dr.sc. Bruna Sisica Projekt obnove perivoja Ville_Gundulic u Gruzu Prostor istrazivanja vrtnog renesansnog predgrada Dubrovnika

Prijava djelatnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.