Laboratorij za grožđe, mošt i vino

Laboratorij Zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo

U Laboratoriju za grožđe, mošt i vino posebna je pažnja usmjerena na primjenu suvremenih instrumentalnih tehnika. Analiza sastava i sadržaja pojedinačnih polifenolnih spojeva u uzorcima listova vinove loze, grožđa i vina provodi se primjenom tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti (HPLC) uz detektor s nizom dioda (DAD) te fluorescencijski detektor (FLD). Metode za potrebe ekstrakcije i analize gore navedenih spojeva razvijene su u Laboratoriju te su objavljene u časopisima citiranim u bazi Web of Science. Hlapljivi spojevi listova, grožđa i vina obuhvaćaju različite skupine spojeva te se njihova analiza provodi vezanim sustavom plinska kromatografija spektrometrija masa (GC-MS). Slijedeći nove trendove u razvoju naprednih tehnologija za izolaciju hlapljivih analita, u Laboratoriju su razvijene i optimirane metode primjenom tehnike „SPME-arrow“ koje se provode na posebno opremljenoj stanici za automatiziranu pripravu uzoraka koja je povezana s GC-MS-om. Analiza pojedinačnih organskih kiselina provodi se primjenom tehnike HPLC-DAD. Određivanje ukupnih polifenola, ukupnih antocijana, slobodnog aminodušika, antioksidacijskog kapaciteta i dr. provodi se primjenom spektrofotometrijskih metoda. Proteomika je novo područje  kojemu se pridaje sve veća pažnja u istraživanjima vinove loze i vina pa je nabavkom sustava za horizontalnu, vertikalnu te 2D-elektroforezu, PCR te UHPLC-qTOF instrumenta Laboratorij proširio područje svojih istraživanja. Rad Laboratorija obuhvaća i analizu osnovnog fizikalno-kemijskog sastav mošta i vina prema metodama OIV-a. Uz to moguće je određivanje intenziteta i tonaliteta boje te bistroće mošta i vina primjenom nefelometra,  proteinske i tartaratne stabilnosti vina kao i koncentracije otopljenog kisika u vinu primjenom multimetra.

Kontakt:

prof. dr. sc. Ana Jeromel
Voditeljica laboratorija
 amajdak ( at ) agr.hr   +385 1 462 7986

Sonja Stanić
Savjeti vezani za grožđe, mošt i vino
 vitis ( at ) agr.hr   +385 1 462 7985

Fotogalerija

Laboratorij za grožđe, mošt i vino Laboratorij za grožđe, mošt i vino Laboratorij za grožđe, mošt i vino Laboratorij za grožđe, mošt i vino Laboratorij za grožđe, mošt i vino

Prijava djelatnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.