Obrana teme doktorskog rada :: Bruno Rajković, mag.ing.agr.

Kartiranje lokusa za kvantitativna svojstva povezana s otpornošću na priježetveno proklijavanje kod pšenice (Triticum aestivum L.)
17.02.2021. :: 11:00 sati :: online

Javna obrana održat će se putem online aplikacije Zoom, a biti će dostupna na linku: https://us02web.zoom.us/j/81965577841?pwd=ZTU5dHU5U1U2ZUZtTVpieU1Bd2hKZz09

Meeting ID: 819 6557 7841

Predloženi mentor:

  • prof. dr. sc. Hrvoje Šarčević, Sveučilište u Zagrebu Agronomski Fakultet

Povjerenstvo za obranu teme doktorskog rada:

  • prof.dr.sc. Jerko Gunjača, Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet
  • prof.dr.sc. Zlatko Šatović, Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet
  • dr.sc. Dario Novoselović, znanstveni savjetnik, Poljoprivredni institut Osijek

Sažetak

Cilj oplemenjivačkih programa pšenice je stvoriti kultivare povećanog prinosa i kvalitete zrna sa zadovoljavajućom otpornosti na biotske i abiotske stresove. Priježetveno proklijavanje je značajan abiotski stres čija pojava uzrokuje gubitak prinosa i smanjenje kvalitete zrna, a njegova neredovita pojava otežava selekciju u poljskim pokusima. Uslijed razvoja metoda visoko-propusne genotipizacije omogućena je primjena molekularnih biljega za precizno kartiranje lokusa kvantitativnih svojstava (QTLova). Preduvjet za uspješno kartiranje QTL-ova je precizna i opsežna fenotipizacija ciljanog svojstva. Glavni cilj ovog istraživanja je na temelju fenotipskih i genotipskih podataka identificirati QTL-ove visokog učinka na svojstva koja osiguravaju otpornost na priježetveno proklijavanje u biparentalnoj RIL populaciji i kolekciji sorata adaptiranih na uzgojne uvjete jugoistočne Europe, te validirati učinak do sada publiciranih QTL-ova za ta svojstva.

Prijava djelatnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.