Laboratorij za mikrobiologiju namirnica
Laboratorij Zavoda za mikrobiologiju
Laboratorij za mikrobiologiju namirnica je formiran 2016. kao rezultat rada na uspostavnom znanstvenom projektu Hrvatske zaklade za znanost „Conservation of microbial diversity associated with the production of Croatian traditional game meat sausages: biotechnological and safety characterization - miCROgame“. Djelatnost Laboratorija za mikrobiologiju namirnica vezana je uz istraživanje mikrobne raznolikosti tradicijskih, fermentiranih namirnica s naglaskom na identifikaciju i karakterizaciju korisne mikrobiote i selekciju funkcionalnih starter kultura. Nadalje, istraživanja Laboratorija usmjerena su na određivanje mikrobiološke ispravnosti namirnica, praćenje antibiotičke rezistencije bakterija u prehrambenom lancu kao i inhibiciji patogenih mikroorganizama aplikacijom pčelinjih proizvoda te aktivnim tvarima dobivenih ekstrakcijom biljnog materijala i nusprodukata poljoprivredne proizvodnje. U ovom Laboratoriju je formirana i pohranjena zbirka od više od 2000 bakterija mliječne kiseline koje su izolirane iz uzoraka mlijeka, sira i kobasica, a koje, nakon detaljne karakterizacije i selekcije, mogu biti aplicirane kao starter ili bioprotektivne kulture. U okviru ovog Laboratorija, je od 2016. do 2021. godine objavljeno više od 25 znanstvenih radova od kojih deset u Q1/Q2 kategoriji, i obranjeno više od 25 završnih i diplomskih radova te jedan doktorski rad. U istom periodu je unutar Laboratorija realizirano ili je u tijeku pet znanstvenih, tri stručna i jedan nastavni projekt čiji je nositelj izv. prof. dr. sc. Mirna Mrkonjić Fuka, koja je ujedno i glavni istraživač i osnivač ovog uspostavnog Laboratorija.
Voditeljica laboratorija:
Lokacija ureda: 6. paviljon, etaža -1
e-mail: skajic ( at ) agr.hr