Obrana teme doktorskog rada: Sara Rossi, mag.ing.agr.
Utjecaj pred-fermentacijskog zagrijavanja i duljine maceracije na kemijski sastav, senzorna svojstva i koncentraciju bioaktivnih spojeva u vinima sorte 'Teran' (Vitis vinifera L.)
29.01.2021. :: 10:00 sati :: online
Obrana teme doktorskog rada: Sara Rossi, mag.ing.agr.
Datum održavanja: 29.01.2021., 10:00 sati, online
Utjecaj pred-fermentacijskog zagrijavanja i duljine maceracije na kemijski sastav, senzorna svojstva i koncentraciju bioaktivnih spojeva u vinima sorte 'Teran' (Vitis vinifera L.)
Javna obrana održat će se putem online aplikacije Zoom, a biti će dostupna na linku:
https://us05web.zoom.us/j/88919641844?pwd=c28zZEFucjdPTll5bGNNN2RLOG5qZz09
Meeting ID: 889 1964 1844
Predloženi mentori:
- doc.dr.sc. Ana-Marija Jagatić Korenika, Sveučilište u Zagrebu Agronomski Fakultet
- dr.sc. Sanja Radeka, znanstvena savjetnica, Institut za poljoprivredu i turizam Poreč
Povjerenstvo za obranu teme doktorskog rada:
- prof.dr.sc. Ana Jeromel, Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet
- izv.prof.dr.sc. Marko Karoglan, Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet
- dr.sc. Marijan Bubola, znanstveni suradnik, lnstitut za poljoprivredu i turizam Poreč
Sažetak
Sastav vina je vrlo složen i ovisi o brojnim čimbenicima. Uz grožđe, kao izvor brojnih i često najvažnijih čimbenika kemijskog sastava vina, važnu ulogu imaju tehnologija proizvodnje i uvjeti dozrijevanja. Različite vinifikacijske tehnologije utječu na ekstrakciju fenolnih i aromatskih spojeva koji određuju karakter i kakvoću vina, dok fenolni spojevi imaju i blagotvoran utjecaj na ljudsko zdravlje. S obzirom na nedostatak objektivnih spoznaja o predmetnoj problematici, cilj ovoga rada je istražiti razlike u koncentraciji bioaktivnih spojeva i kvalitativnom sastavu vina autohtone hrvatske sorte ´Teran´ (Vitis vinifera L.), proizvedenih različitim vinifikacijskim tehnologijama. U vinima ´Teran´ ispitivati će se utjecaj pred-fermentacijskog tretmana zagrijavanja, produljene maceracije i dozrijevanja vina na senzorna svojstva, osnovni fizikalno-kemijski sastav vina, aromatske spojeve, kao i indikatore biološke aktivnosti vina: fenolne spojeve, vitamine, minerale te antioksidacijski potencijal.