Obrana doktorskog rada: mr.sc. Josip Mesić

Utjecaj mikorize na usvajanje biljnih hraniva i kakvoću grožđa, mošta i vina kultivara Graševina (Vitis vinifera L.)
25.03.2021. :: 11:00 sati :: mala vijećnica Agronomskog fakulteta.

Mentor:

  • izv. prof. dr. sc. Marko Karoglan

Povjerenstvo za obranu doktorskog rada:

  • prof. dr. sc. Bernard Kozina, Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet
  • prof. dr. sc. Jasenka Ćosić, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Fakultet agrobiotehničkih znanosti
  • doc. dr. sc. Ana-Marija Jagatić Korenika, Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet

Sažetak:

Termin mikoriza (od grčke riječi Mykes: gljiva i Rhiza: korijen) podrazumijeva asocijaciju gljiva i korijena biljka koji su uključeni u apsorpciju hraniva iz tla. Oko 80% zabilježenih kopnenih biljnih vrsta posjeduje neki od oblika mikorize. Učinkovitost mikoriznih hifa u usvajanju minerala posebno je značajna za slabo topiva anorganska hraniva, kao što su fosfor, cink i bakar. Cilj istraživanja bio je, analizom biljnog materijala utvrditi razlike u sadržaju pojedinih biljnih hraniva (dušika, fosfora, kalija, magnezija, kalcija, mangana, bakra i cinka) među tretmanima, zatim  razlike u prinosu grožđa, sadržaju šećera i kiselina u grožđu, koncentraciji pojedinih aromatskih spojeva u grožđu, moštu i vinu kao i razlike u senzornim svojstvima vina različitih tretmana. Istraživanje je provedeno tijekom 2014. i 2015. godine na kultivaru 'Graševina'. Pokusni nasad na kojem je provedeno istraživanje dio je pokušališta Veleučilišta u Požegi, a nalazi se u vinogradarskoj podregiji Slavonija u vinogorju Kutjevo na položaju Vražjak. Pokus je postavljen po slučajnom bloknom rasporedu u četiri repeticije, a sastoji se od dva tretmana: kontrole bez inokulacije trsova mikorizom (NOMYC) i inokulacije trsova mješavinom mikoriznih gljiva (MYC). Inokulacija mikoriznim gljivama provedena je u proljeće, 2013. godine. U neposrednu blizinu korjenovog sustava inokulirano je 20 mL mikorizne suspenzije „Mykoflor“ koja sadrži oko 2000 propagacijskih jedinica mikoriznih gljiva. Kontrolni, netretirani trsovi Graševine udaljeni su oko 100 metara od mikoriziranih trsova, kako bi se izbjegla potencijalna kontaminacija mikorizom. Analizom dobivenih rezultata nije utvrđen utjecaj mikorize na dinamiku kretanja ukupne kiselosti i koncentracije šećera u grožđu tijekom dozrijevanja. Utvrđen je pozitivan utjecaj na prosječni sadržaj dušika u listu 'Graševine' tijekom vegetacije 2014. godine, dok u 2015. godini nisu utvrđene statistički opravdane razlike. Utvrđen je pozitivan utjecaj mikorize na sadržaj fosfora (P), u biljci lako pristupačnom obliku (P2O5) i sadržaj kalija (K) i kalijevog oksida (K2O) u suhoj tvari lista tijekom obje godine istraživanja. Mikoriza je utjecala na veći sadržaj 1-heksanola u grožđu 'Graševine' u 2014. godini. Konačnom organoleptičkom ocjenom vina 'Graševine' berbi 2014. i 2015 godine nije utvrđena statistički opravdana razlika između tretmana.

Prijava djelatnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.