Što je psihološko savjetovanje?

Psihološko savjetovanje je proces u kojem stručna osoba (savjetovatelj/ica) pomaže osobi koja traži pomoć (klijentu/ici) da unaprijedi vještine suočavanja sa životnim poteškoćama i učinkovitije koristi vlastite potencijale. Drugim riječima, cilj Savjetovališta za studente na Agronomskom fakultetu je zaštita i promicanje mentalnog zdravlja te unapređenje kvalitete života studenta/ica.

Iako je česta pretpostavka da ljudi tijekom savjetovanja dobiju gotove savjete i rješenja, savjetovanje je u prvom redu usmjereno pružanju podrške i istraživanju tijekom kojeg klijent/ica sam pronalazi najbolja rješenja za sebe te preuzima osobnu odgovornost za svoj život.

Što mogu očekivati kada se javim za individualno savjetovanje?

Prvi susret uključuje upoznavanje savjetovatelja/ice i studenta/ice koji se javio za individualni rad. Cilj prvog sata je što bolje se upoznati s problemom s kojim dolazi student/ica kako bi se zajednički donijela odluka o najboljem načinu pomoći. Na prvom satu se provodi i psihološka procjena studenta/ice kroz razgovor i po potrebi kroz primjenu odgovarajućih psihologijskih mjerenih instrumenata.  

Koliko dugo traje i kako se dogovara individualno savjetovanje?

Broj susreta ovisi o vrsti i težini poteškoća – ponekad je dovoljno samo nekoliko razgovora, a ponekad nekoliko mjeseci. Studenti/ica i savjetovatelji/ice zajednički dogovaraju broj susreta. Savjetovanje je u pravilu kratkotrajan tretman i studenti/ice Agronomskog fakulteta imaju na raspolaganju ukupno 15 susreta. Ukoliko postoji potreba za dugotrajnijim tretmanom, studenti/ice se preusmjeravaju u druge institucije.

Jedan termin individualnog savjetovanja traje 45 minuta, a susreti se najčešće dogovaraju jednom tjedno sukladno obvezama studenata/ica i raspoloživosti savjetovatelja/ica.

Tko može saznati o onom o čemu pričam na savjetovanju?

Savjetovatelj/ica vodi redovitu evidenciju rada s klijentima. Svi podaci vezani uz klijente i savjetovanje su strogo povjerljivi i zaštićeni profesionalnom etikom na koju su savjetovatelji/ice obvezani odredbama Zakona o psihološkoj djelatnosti i Kodeksa etike psihološke djelatnosti.

Korištenje usluga Savjetovališta za studente se ne evidentira u studentskom dosjeu niti u drugim bazama podataka vezanim uz studiranje (studomat, ISVU sustav i sl.).

Što su moje odgovornosti?

Savjetovanje nije obvezujuće i student/ica može u bilo kojem trenutku odustati i prekinuti savjetovanje. U tom slučaju važno je obavijestiti savjetovatelja/icu o toj odluci i dogovoriti završni sat savjetovanja. Po završetku savjetovanja provodi se evaluacija - ispituje se zadovoljstvo studenta/ica savjetovanjem i sumiraju se postignuti rezultati.

Ukoliko student/ica ne može doći na dogovoreni termin savjetovanja važno je javiti barem dan unaprijed kako bi se dogovorili za drugi termin sa savjetovateljem/icom.  

Kome se javiti i gdje se nalazi Savjetovalište za studente?

Ukoliko se želite javiti za individualno savjetovanje i/ili samo pitati za dodatne informacije, slobodno se javite na mail psihologinji doc. dr. sc. Marina Štambuk.

Savjetovalište za studente se nalazi u Objektu F (sjeverna strana Agronomskog fakulteta).

Prijava djelatnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.