ZAGR herbarij
zavod za poljoprivrednu botaniku

Herbarij Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu  (ZAGR) je nacionalni herbarij te je ujedno jedan od najmlađe registriranih herbarija u Republici Hrvatskoj. Herbarij je službeno i registriran preko Index Herbariorum  te mu je dodijeljena međunarodna skraćenica ZAGR. Osnovan je u siječnju 2013. godine i smješten je u Zavodu za poljoprivrednu botaniku Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Herbarijska zbirka trenutno sadrži oko 10 000 primjeraka vaskularnih biljaka koje većim dijelom potječu iz Hrvatske, balkanskih zemalja i mediteranskog područja.

Svrha i važnost ZAGR herbarija

Herbarij služi u prvom redu istraživačima koji se bave sistematskom botanikom i biljnom taksonomijom te im herbarijske zbirke predstavljaju važan izvor informacija u istraživanjima. Herbarijske zbirke predstavljaju određenu evidenciju kako trenutačnog stanja o rasprostranjenosti, fenologiji i vegetaciji tako i stanja tijekom vremena što nam omogućuje dragocjen uvid u stanje naše flore i promjena koje se u njoj događaju zbog različitih utjecaja. Iznimno je značajna razmjena informacija i kolanje materijala kako bi znanstvenici bili bolje povezani i lakše uspoređivali primjerke iz svoje zemlje s primjercima drugih zemalja. Jedna od važnijih funkcija herbarija je očuvanje povijesno vrijednih primjeraka i briga o njima. Mnogi herbariji posjeduju tipske primjere na osnovu kojih je neka vrsta opisana što je iznimno važno sačuvati kako bi se prilikom nekih nedoumica biljke mogle usporediti s tim primjercima. Često se među hortikulturnim biljkama javljaju mnogi kultivari, varijeteti ili križanci koji se mogu uspoređivati s tipskim primjercima. Iz mnogih se očuvanih primjeraka mogu uzeti uzorci za molekularne analize koje su danas gotovo neizostavne u istraživanjima, kao i za palinološke, anatomske, mikromorfološke i ostale analize. U mnogim herbarijima je naznačena medicinska, ekonomska upotrebljivost ili podaci o otrovnosti vrste, a također je značajna uloga herbarija i u nastavi botanike.

Dosadašnje aktivnosti

Izrada internetskih stranica http://herbarium.agr.hr 

Virtualni herbarij ZAGR predstavlja herbarijsku zbirku u digitaliziranom obliku tj. zbirku digitalnih slika cijelih herbarijskih primjeraka ili pojedinih biljnih dijelova biljaka. Takav oblik herbarija jednostavan je za pretraživanje i dostupan je znanstvenoj zajednici i široj javnosti u Hrvatskoj te diljem svijeta. Putem online herbarijske pretrage korisnici mogu dobiti sve relevantne podatke o herbarijskom primjerku kao što su nalazište, stanište, zemlja porijekla, sakupljač, datum sakupljanja, informacija o tipskom primjerku i slike primjeraka određenog roda, vrste ili podvrste. Glavni cilj virtualnog herbarija je omogućiti uvid u herbarijske primjerke studentima, znanstvenicima, botaničarima, ali i ostalim korisnicima primjenom lako dostupnih podataka čime se smanjuje rukovanje primjercima i mogućnost njihovog oštećenja.

Od trenutka osnutka (siječanj 2013.) do danas (04. svibnja 2021.) internet stranice ZAGR Virtual herbarium http://herbarium.agr.hr aktivno je posjetilo preko 30 000 posjetitelja, pretežno iz Hrvatske, ali i ostalih zemalja Svijeta. Podaci se baziraju na izvještaju prema Google analytics.

Uloga u nastavi

Herbarijska zbirka ZAGR se aktivno koristi u nastavi prvenstveno u izradi diplomskih i završnih radova te u provođenju stručnih projekta i prakse. Do sada su obavljene dvije studentske prakse.

 • Diplomski radovi
  • Perković, M. (2014): Endemi u herbariju Agronomskog fakulteta (ZAGR). Voditeljica: Mihaela Britvec
 • Završni radovi
  • Kenfelja, M. (2014): Analiza vrsta roda Campanula L. (Campanulaceae) u ZAGR herbariju. Voditelj: Sandro Bogdanović
  • Meštrović, L. (2014): Analiza biljnog materijala u ZAGR herbariju. Voditelj: Sandro Bogdanović
 • Stručni projekti
  • Vlahović, I., Jakšić, V., Kenfelja, M., Lihtar, A., Mucalo, Z. (2013): Uloga i značaj herbarijskih zbirki u agronomiji. Voditelj: Sandro Bogdanović
  • Brlek, I., Čulić, J., Ćaćić, T. (2014): Uređivanje biljnog materijala za herbarijsku zbirku i analiza virtualne zbirke ZAGR. Voditelj: Sandro Bogdanović

Dosadašnji troškovi

Na opremanje ZAGR herbarija utrošena su financijska sredstava Zavoda za polj. botaniku (npr. projekti Zavoda, sredstva za nastavu dodijeljena Zavodu) u ukupnom iznosu od 28.050,54 kn. Iz navedenih sredstava kupljeni su herbarijski papiri, herbarijski omoti, kutije za pohranu, hladnjak za smrzavanje i zaštitu biljnog materijala te izrada internetskih stranica.  

Planirane aktivnosti

Planirane aktivnosti Herbarija ZAGR u 2021. godini su usmjerene na digitalizaciju herbarijskog materijala i postavljanje istog na mrežne stranice ZAGR virtual herbarium http://herbarium.agr.hr. Osim toga, stalno će se ulagati u novi herbarijski materijal što će zahtijevati nabavu novih herbarijskih papira i kutija za pohranu te svakako i rješavanje  pitanja prikladnijeg smještaj cjelokupne ZAGR herbarijske građe.

Kontakt osobe:

izv. prof. dr. sc. Sandro Bogdanović
voditelj Herbarijske zbirke ZAGR
Odsjek za hortikulturu i krajobraznu arhitekturu
Zavod za poljoprivrednu botaniku
sbogdanovic ( at ) agr.hr +385 1 239 3835

Fotogalerija

Sakupljanje biljnog materijala za ZAGR u sklopu projekta kartiranje NP Kornati Sakupljanje biljnog materijala za ZAGR u sklopu projekta kartiranje Parka prirode Dinara Studenti na terenskoj nastavi determiniraju biljni materijal za ZAGR Studenti na terenskoj nastavi sakupljaju biljni materijal za ZAGR (1) Studenti na terenskoj nastavi sakupljaju biljni materijal za ZAGR (2) Ulaganje herbarijskog materijala u košuljice i kutije Tehnika herbariziranja biljnog materijala Herbarska etiketa Herbarijski primjerak vrste Triticum aestivum L., sorte 'Energo' u visokoj rezoluciji Herbarijski primjerak vrste Vitis vinifera L., sorte 'Grk' u visokoj rezoluciji Kurator ZAGR zbirke ZAGR herbarij

Prijava djelatnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.