Obrana teme doktorskog rada: Dalibor Jurina, dipl. ing. agr.

Promjene fizikalno-kemijskih značajki tla i prinosi jarina pod utjecajem ugara i zelene gnojidbe :: 07. 06. 2021. :: 12:00 sati :: Velika vijećnica

Javna obrana održat će se putem online aplikacije Zoom, a bit će dostupna na poveznici: https://us02web.zoom.us/j/85604841500?pwd=UkVVeUxEZlpndlg2QW1mWXlzL0hVUT09

Meeting ID: 856 0484 1500

Povjerenstvo za ocjenu teme doktorskog rada:

  • prof.dr.sc. Milan Mesić, Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet,
  • prof.dr.sc. Danijel Jug, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek,
  • doc.dr.sc.  Igor Bogunović, Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet

Predloženi mentor:

  • prof. dr. sc. Ivica Kisić, Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet

Sažetak
Istraživanje promjene fizikalno-kemijskih značajki tla i prinosi jarina pod utjecajem ugara i zelene gnojidbe ima za cilj utvrditi njihov utjecaj na promjene u tlu, kao i na prinos jarih kultura, kukuruza, soje, i krumpira. Trogodišnjim istraživanjem u koji će biti uključen tzv. pravi ugar i „zeleni ugar“ te uzgoj siderata kratke vegetacije između glavnih usjeva kroz promatrane fizikalne i kemijske značajke utvrditi će se razina poboljšanja istraživanih parametara kroz svaku godinu i pri uzgoju različitih jarih kultura, gdje će se mjeriti i prinos tih kultura, kao i kakvoća prinosa (sjemena kod kukuruza i soje, te gomolja kod krumpira) u odnosu na uzgoj bez zelene gnojidbe. Sve ove značajke istražiti će se na tipu tla pseudoglej, težem tlu za obradu koje je dosta zastupljeno u središnjoj Hrvatskoj. Zbog unosa organske tvari u tlo za očekivati je veći pozitivni utjecaj na fizikalne promjene u tlu, kao što su struktura tla, stabilnost  agregata i drugo, te slabiji utjecaj na promjenu kemijskih parametara, u prvom redu pH, te biljci pristupačna hranjiva.

 

Prijava djelatnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.