Obrana doktorskog rada :: mr.sc. Branka Maričić, dipl.ing.agr.

Učinak ekstrakata koprive (urtica dioica l.) na vegetativni rast, sastavnice prinosa i kemijski sastav graha mahunara (Phaseolus vulgaris L.) :: 18. lipnja 2021. :: 11:00 sati :: Dvorana IV/B

Mentorice:

  • Doc.dr.sc. Sanja Radman
  • Izv.prof.dr.sc. Smiljana Goreta Ban

Povjerenstvo za obranu doktorskog rada:

  • Izv.prof.dr.sc. Sanja Fabek Uher, Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet
  • Dr.sc. Igor Palčić, Institut za poljoprivredu i turizam, Poreč
  • Doc.dr.sc. Zoran Zorić, Sveučilište u Zagrebu Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Sažetak:
Jedan od izazova u suvremenoj poljoprivrednoj proizvodnji je proizvodnja hrane sa svrhom zadovoljenja potreba rastuće populacije bez ugrožavanja prirodnih resursa. Osim mineralnih gnojiva sve se više istražuju alternative u vidu organskih gnojiva, s ciljem povećanja prinosa te nutritivne vrijednosti poljoprivrednih kultura. Posljednjih godina sve više se pridaje važnost istraživanjima djelovanja biljnih pripravaka, a jedan od njih je  kopriva  (Urtica dioica L.). Cilj ovog istraživanja je utvrditi utjecaja primjene dugog i kratkog vodenog ekstrakta koprive na kemijski sastav, pokazatelje vegetativnog rasta i prinos graha mahunara (Phaseolus vulgaris L.) u poljskom pokusu na dvije klimatski i pedološki različite lokacije (Zadar i Poreč) te u dva roka uzgoja (proljeće i jesen),  usporedno s mineralnom gnojidbom te kontrolnim varijantama bez gnojidbe. Rezultati dobiveni u ovom istraživanju značajno su doprinijeli novim spoznajama o djelovanju koprive kao biljnog gnojiva, uzimajući u obzir trajanje ekstrakcije i broj primjena tijekom vegetacije. Posebno su značajni rezultati kod djelovanja kratkog ekstrakta koprive kao gnojiva, s aspekta kraće pripreme te jednostavnije aplikacije u poljskim uvjetima u odnosu na dugu ekstrakciju. Nameće se potreba daljnjih istraživanja s većim brojem primjena ekstrakata koprive kao i istraživanja na drugim kulturama.

Ključne riječi: grah mahunar, kopriva, biljna gnojiva, ekološka poljoprivreda, vodeni ekstrakt.

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.