Fakultetsko vijeće donijelo odluku o osnivanju Centra za eksperimentalnu ekonomiju u sklopu AgriFoodBoost projekta

U sklopu AgriFoodBoost-a , projekta Zavoda za marketing u poljoprivredi osnovan je Centar za eksperimentalnu ekonomiju Sveučilišta u Zagrebu Agronomskog fakulteta. Odluku o osnivanju je donijelo Fakultetsko vijeće na 10. redovitoj sjednici održanoj 6. srpnja 2021., na temelju članka 23. Statuta Sveučilišta u Zagrebu Agronomskog fakulteta

Centar za eksperimentalnu ekonomiju pokreće se u sklopu AgriFoodBoost H2020 Twinning projekta , čiji je puni naziv Boosting Excellence in Experimental Research for Agri-Food Economics and Management. Projekt je usmjeren na uporabu eksperimentalne ekonomije u području poljoprivrede, hrane i okoliša.

Centar će pomoći Agronomskom fakultetu da postane vodeći regionalni centar za eksperimentalnu ekonomiju i upravljanje u poljoprivredno-prehrambenom sektoru.

Najvažniji ciljevi Centra su podizanje razine znanstvene izvrsnosti i stvaranje tehnoloških kapaciteta za provođenje eksperimentalnih ekonomskih istraživanja na Agronomskom fakultetu. Centar će doprinijeti povećanju istraživačkih kapaciteta domaćih znanstvenika, umrežavanju s partnerskim institucijama te unaprjeđenju suradnje fakulteta s poslovnim sektorom, javnom upravom i znanstvenom zajednicom.

U Centru će se provoditi ekonomska eksperimentalna istraživanja za poslovne probleme iz agrobiznisa te probleme poljoprivredne politike, na koje klasična ekonomija ne daje dobre odgovore. Rezultati istraživanja omogućit će prvenstveno donošenje boljih upravljačkih odluke te u konačnici povećanje konkurentnosti domaćeg poljoprivredno-prehrambenog sektora.

Korisnici usluga Centra će biti poljoprivredna gospodarstva, državne institucije, jedinice lokalne samouprave te interesna udruženja iz sektora agrobiznisa te znanstvene i stručne ustanove iz Hrvatske i zemalja okruženja.

Centar će biti integriran u Europski istraživački prostor (ERA), a domaći stručnjaci u Zagrebu će surađivati s kolegama iz Italije, Grčke i Švedske.

O AgriFoodBoost H2020 projektu

AgriFoodBoost projekt je odobren na natječaju H2020-WIDESPREAD-2018-2020 / H2020-WIDESPREAD -2020-. Provedba je započela 1. listopada 2020. godine te će trajati ukupno 3 godine. Voditeljica ovog projekta, vrijednog 899.315 EUR je prof. dr. sc. Marija Cerjak.

Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu je nositelj i glavni korisnik projekta, a partneri su vrhunski stručnjaci iz eksperimentalne ekonomije s uglednih europskih sveučilišta: University of Bologna, Agricultural University Athens i Swedish University of Agricultural Sciences

Više informacija o samom projektu možete pronaći na službenim stranicama .

Prijava djelatnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.