Cvjećarstvo 2 (238593)
Nositelj predmeta
Opis predmeta
Program predmeta omogućuje studentima stjecanje znanja o sustavima proizvodnje cvjećarskih kultura u zaštićenom i na otvorenom prostoru, te razumijevanje interakcijskih odnosa biljke i ekoloških uvjeta u različitim fazama uzgoja. Obrađuju se metode uzgoja jednogodišnjih i dvogodišnjih cvjetnih vrsta u “plug” sistemu kao glavnom načinu proizvodnje presadnica. Suvremena je cvjećarska proizvodnja strogo vremenski određena datumima pojedinih praznika kao što su blagdan Svih svetih, Božić, Uskrs, Valentinovo ili Majčin dan pa je od presudnog značaja plasirati na tržište cvatuće vrste točno u to vrijeme. Stoga je potrebno upoznati studente s principima i tehnikama pospješivanja cvjetnih vrsta za raniji ili kasniji plasman na tržište od prirodnog termina cvatnje. Pri tome, kao i u ostalim segmentima tehnologije uzgoja cvjetnih vrsta, značajni su i biljni regulatori rasta te poznavanje njihove pravilne primjene u tehnologiji proizvodnje odabranih cvjećarskih kultura. Osim metoda uzgoja glavnih rodova rezanog cvijeća i lončanica u zaštićenom prostoru i na otvorenom, studenti se upoznaju i s održavanjem kvalitete rezanog cvijeća nakon berbe te skladištenjem, kao i sa specifičnostima prodaje cvjetnih vrsta i značajnim aukcijama u svijetu.
Vrsta predmeta
- Diplomski studij / Hortikultura / Ukrasno bilje (Obvezni predmet, 2. semestar, 1. godina)
ECTS: 6.00
Engleski jezik: R1
E-učenje: R1
Sati nastave: 60
Predavanja: 32
Auditorne vježbe: 6
Seminar: 14
Projektantske vježbe: 8
Izvođač predavanja
Izvođač vježbi
Izvođač seminara
Ocjenjivanje
Dovoljan (2): 60%
Dobar (3): 71%
Vrlo dobar (4): 81%
Izvrstan (5): 91%
Opće kompetencije
Nakon odslušanog i položenog predmeta studenti su osposobljeni za razumijevanje osnovnih fizioloških i tehnoloških principa uzgoja cvjećarskih kultura u zaštićenom i na otvorenom prostoru te su sposobni u složenim uvjetima voditi cvjećarsku proizvodnju. Osposobljeni su provoditi znanstvena istraživanja iz područja cvjećarstva, interpretirati i prezentirati činjenice i zaključke u pisanom i usmenom obliku, te za argumentirano raspravljanje.
Oblici nastave
- Predavanja
- Provjere znanja
- Vježbe u praktikumu
- Seminari
Ishodi učenja i način provjere
Ishod učenja | Način provjere |
---|---|
Definirati parametre tehnologije proizvodnje cvjećarskih kultura na otvorenom i u zaštićenom prostoru. | Pisani ispit |
Prepoznati važnost interakcijskih odnosa biljaka i okolišnih čimbenika u različitim fazama uzgoja. | Pisani ispit |
Analizirati kritične momente u tehnološkom procesu proizvodnje cvjećarskih kultura. | Seminarski rad |
Objasniti i primijeniti principe pospješivanja cvjetnih vrsta za raniji ili kasniji plasman na tržište od prirodnog termina cvatnje. | Pisani ispit |
Identificirati ulogu i značaj primjene biljnih regulatora rasta u cvjećarskoj proizvodnji. | Pisani ispit |
Izraditi prijedlog tehnologije proizvodnje glavnih cvjećarskih kultura na otvorenom i u zaštićenom prostoru za rez i za uzgoj kao lončanica. | Seminarski rad |
Provesti istraživanja iz područja proizvodnje cvjećarskih kultura na otvorenom i u zaštićenom prostoru. | Seminarski rad |
Način rada
Obveze nastavnika
Održavanje predavanja, izvođenje terenskih vježbi, vježbi u praktikumu i seminara, ocjenjivanje seminara, provođenje parcijalnih ispita tijekom semestra, provođenje usmenog ispita.
Obveze studenta
Uredno pohađanje predavanja, terenskih vježbi i vježbi u praktikumu, izrada seminara, aktivno sudjelovanje u nastavi, polaganje parcijalnih ispita tijekom semestra, polaganje usmenog ispita.
Polaganje ispita
Elementi praćenja | Maksimalno bodova ili udio u ocjeni | Bodovna skala ocjena | Ocjena | Broj sati izravne nastave | Ukupni broj sati rada prosječnog studenta | ECTS bodovi |
---|---|---|---|---|---|---|
Parcijalni ispit (P1) | 30% |
60 - 70% 71 – 80% 81 – 90% 91 – 100% |
Dovoljan (2) Dobar (3) Vrlo dobar (4) Izvrstan (5) |
|||
Parcijalni ispit (P2) | 30% |
60 - 70% 71 – 80% 81 – 90% 91 – 100% |
Dovoljan (2) Dobar (3) Vrlo dobar (4) Izvrstan (5) |
|||
Parcijalni ispit (P3) | 30% |
60 - 70% 71 – 80% 81 – 90% 91 – 100% |
Dovoljan (2) Dobar (3) Vrlo dobar (4) Izvrstan (5) |
|||
Seminar (S) | 10% |
60-70% 71-80% 81-90% 91-100% |
Dovoljan (2) Dobar (3) Vrlo dobar (4) Izvrstan (5) |
|||
UKUPNO | 100% | (P1+P2+P3+S)/100 | 60 | 180 | 6 |
Elementi praćenja | Opis | Rok | Nadoknada |
---|---|---|---|
Seminar | Individualna izrada i prezentacija rada iz zadane nastavne tematike. | Na ispitnim rokovima | |
Parcijalni ispiti (P1 - P3) | 5. tjedan, 10. tjedan, 15. tjedan |
Tjedni plan nastave
- Sustavi proizvodnje cvjećarskih kultura u zaštićenom i na otvorenom prostoru
- Interakcijski odnosi biljke i ekoloških uvjeta u različitim fazama uzgoja
- Supstrati u cvjećarskoj proizvodnji. Uzgoj presadnica jednogodišnjih i dvogodišnjih cvjetnih vrsta u „plug“ sistemu
- Metode uzgoja jednogodišnjih i dvogodišnjih cvjetnih vrsta (rast i razvoj u ranim stadijima u „plug” sistemu)
- Postupci pripreme jednogodišnjih i dvogodišnjih cvjetnih vrsta za prodaju
- Principi pospješivanja cvjetnih vrsta za raniji ili kasniji plasman na tržište od prirodnog termina cvatnje. Pospješivanje geofita
- Pospješivanje geofita. Rod: Tulipa, Iris, Hyacinthus, Crocus, Narcissus, Gladiolus
- Pospješivanje trajnica. Rodovi: Astilbe, Aster, Solidago, Dicentra, Helleborus
- Značaj primjene biljnih regulatora rasta u cvjećarskoj proizvodnji
- Primjena biljnih regulatora rasta u tehnologiji proizvodnje odabranih cvjećarskih kultura
- Metode uzgoja glavnih rodova rezanog cvijeća u zaštićenom prostoru
- Metode uzgoja glavnih rodova lončanica u zaštićenom prostoru
- Uzgoj glavnih rodova rezanog cvijeća na otvorenom prostoru
- Kvaliteta rezanog cvijeća nakon berbe: skladištenje u hladnjači u sustavu mokrog i suhog čuvanja
- Prodaja rezanog cvijeća, lončanica, geofita, trajnica, jednogodišnjih i dvogodišnjih vrsta na tržištu. Priprema za tržište. Aukcijska prodaja
Obvezna literatura
- Armitage, A.,M. (2017) Ornamental Bedding Plants. CAB International, Wallingford, Oxon.
- Lazarević, B., Poljak, M. (2019) Fiziologija bilja. Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, Zagreb.
Preporučena literatura
- Nelson, P. V, (2014). Greenhouse Operation and Management.7th Edition. Pearson Education Limited, Harlow, Essex.
- Larson, R. A. (1992). Introduction to Floriculture. San Diego: Accademic Press.
Sličan predmet na srodnim sveučilištima
- Physiologische Aspekte der Zierpflanzenproduktion, Leibniz Universitaet Hannover
- Wechselwirkungen von Phytohormonen bei Zierpflanze, Universitaet Hannover
- Besonderheiten der Gärtnerischen Pflanzenproduktion, Universitaet Hannover
- Floriculture, Part II: Physiological Aspects of Ornamental Crop Production, MSc International Horticulture Universitaet Hannover
- Protected cultivation of ornamentals, Universität für Bodenkultur Wien