Ispiši

Uzgoj koza (246710)

Nositelj predmeta

Opis predmeta

Cilj modula je upoznati studente sa suvremenim biotehnologijama i modelima njihove primjene u kozarskoj proizvodnji. Važnost bioloških, kemijskih i fizikalnih metoda u kozarstvu. In situ i ex situ metode konzervacije gena. Metode određivanja fenotipskih i genotipskih odlika koza. Biološke, anatomske i fiziološke osobitosti koza. Pojava i nasljeđivanje boje vlakna, resica, rogova, brade, te nasljeđivanje spola, hermafroditizam i druge nasljedne mane.
Nasljeđivanje i selekcija koza. Osnovne metode i sustavi uzgoja koza. Uzgojni ciljevi. Prilagodba uzgojnog cilja i genotipa zahtjevima potrošača. Modeli procjene uzgojne vrijednosti (BLUP postupak, Animal model, neovisna selekcija, performance test, progeni test), organizacija, prilagodba, provedba i primjena u našim uvjetima. Selekcija koza za mlijeko. Selekcija koza za meso. Selekcija koza na otpornost na bolesti. Metode odabira majki i očeva rasplodnih jarčeva.
Klasifikacija i standardizacija jarećih trupova i metode procjene kakvoće jarećih i kozjih trupova. Klaonički pokazatelji i kemijski sastav mesa. Metode procjena hranidbene i energetske vrijednosti mesa.
Morfologija vimena i fiziologija sekrecije mlijeka.
Građa vlakna, rast, vrste i osobine vlakana.
Metode označavanja životinja i sljedivost (traceability) kozjih proizvoda od farme do potrošača. Mjesto i uloga koza u očuvanju okoliša, osobito mediteranskih poljoprivrednih resursa. Evidentiranje proizvodnih pokazatelja i praćenje ekonomičnosti kozarske proizvodnje.

Vrsta predmeta

  • Poslijediplomski studij / Specijalistički studij / Stočarstvo (Izborni predmet, 2. semestar, 1. godina)

ECTS: 3.00

Sati nastave: 15
Predavanja: 8
Auditorne vježbe: 5
Seminar: 2

Izvođač predavanja
Izvođač vježbi
Izvođač seminara
Ocjenjivanje

Dovoljan (2):
Dobar (3):
Vrlo dobar (4):
Izvrstan (5):

Oblici nastave

  • Predavanja
  • Konzultacije
  • Vježbe u praktikumu
  • Seminari

Obvezna literatura

  1. Mioč, B. (2022). Uzgoj koza. Hrvatska mljekarska udruga, Zagreb.

Prijava djelatnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.