Ispiši

Tehnologija očuvanja i prerade akvatičnih organizama (246774)

Nositelj predmeta


Sanja Vidaček

Opis predmeta

Nutricionističke osobine riba rakova i školjkaša. Post-mortalni procesi akvatičnih organizama. Konzerviranje i prerada akvatičnih organizama. Osnovni principi konzerviranja akvatičnih organizama (hlađenje, smrzavanje, sušenje, soljenje, mariniranje, dimljenje). Svojstva leda, salamure, marinade i dima. Riblji poluproizvodi („surimi“) i proizvodi (konzerve: principi konzerviranja – režimi sterilizacije). Proizvodi ostalih akvatičnih organizama („trepang“). Prihvat, pakiranje i transport ribe, proizvoda od ribe, rakova i školjkaša. Sustav osiguranja kvalitete (HACCP sustav). Parametri kvalitete: mikrobiološki i kemijski (bioelektička i impendancijska analiza). Nusproizvodi. Objekti za prihvat i preradu ribe, rakova i školjkaša. Građevinski i tehničko-tehnološki parametri za izgradnju objekata (temperatura, pH, vlažnost prostorija.

Vrsta predmeta

  • Poslijediplomski studij / Specijalistički studij / Ribarstvo (Izborni predmet, 2. semestar, 1. godina)

ECTS: 4.00

Sati nastave: 20
Predavanja: 6
Laboratorijske vježbe: 6
Seminar: 8

Ocjenjivanje

Dovoljan (2):
Dobar (3):
Vrlo dobar (4):
Izvrstan (5):

Oblici nastave

  • Predavanja
  • Seminari
  • Vježbe

Obvezna literatura

  1. Petrak, T. H., Medić, L., Gumhalter Karoly, L. (1998): Sustav osiguranja kvalitete svježe i smrznute ribe i svježih rakova., Zadar, 110 pp
  2. Petrak, T., Gumhalter L., Penić, H. (1999): Tehničko-tehnološki projekt prostorija za uzgoj, preradu i skladištenje smrznute ribe i mekušaca. PI PROM, Varaždin, 97 pp

Preporučena literatura

  1. Treer T., Safner R., Aničić I. & Lovrinov M. (1995): Ribarstvo. Globus, Zagreb

Prijava djelatnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.