Ispiši

Ihtiopatologija (9011)

Nositelj predmeta


Emil Gjurčević

Opis predmeta

Pojava, suzbijanje, sprječavanje i liječenje bolesti riba. Sistematizacija bolesti riba. Karakteristike najznačajnijih bolesti – furunkuloza salmonida, proljetna viremija, zarazna upala plivaćeg mjehura šarana, virusna hemoragična septikemija kalifornijske pastrve, zarazna nekroza gušterače pastrva, eritrodermatitis, gnjiloća škrga, saprolegnioza, vrtičavost, ihtioftirijaza, daktilogiroza, girodaktiloza, diplostomoza, liguloza i drige bolesti uzrokovana trakavicama, nametnički raci i druge parazitarne bolesti slatkovodnih i morskih riba. Bolesti uzrokovane nepravilnom prehranom, neprikladnim sastavom vode, te trovanja. Sekcija bolesnih riba, aplikacija lijekova i raskužba. Praktičan rad na dijagnostici, terapiji i preventivi bolesti.

Vrsta predmeta

  • Poslijediplomski studij / Specijalistički studij / Ribarstvo (Izborni predmet, 2. semestar, 1. godina)

ECTS: 4.00

Sati nastave: 20
Predavanja: 6
Seminar: 6
Terenske vježbe: 8

Ocjenjivanje

Dovoljan (2):
Dobar (3):
Vrlo dobar (4):
Izvrstan (5):

Oblici nastave

  • Predavanja
  • Terenske vježbe
  • Vježbe

Obvezna literatura

  1. Fijan N. (1974): Bolesti riba i rakova. Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
  2. Treer T., Safner R., Aničić I. & Lovrinov M. (1995): Ribarstvo. Globus, Zagreb

Preporučena literatura

  1. Reichenbach-Klinke H. H. (1980): Krankheiten und Schaedigungen der Fische. Gustav Fischer Verlag, Stuttgart
  2. Overstreet R. M. (1978): Marine Maladies. Blossman Printing Inc., Ocean Springs

Prijava djelatnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.