Ispiši

Planktonske kulture (246769)

Nositelj predmeta


Marijana Pećarević

Opis predmeta

Ekologija uzgoja fitoplanktonskih i zooplanktonskih kultura (optimalni abiotski i biotski faktori). Osnovni biološki i ekološki pojmovi kultura planktonskih populacija (prilagodba, sinergizam, varijacije, tipovi, ciklomorfoza i sl.). Priprava hranjivog medija za uzgoj različitih kultura mikroalgi. Tehnologija uzgoja mikroalgi, Rotatoria (Brachionus plicatilis) i artemije (Artemia salina). Odnos veličine žive hrane i funkcionalnog otvora usta ličinki školjki, rakova i riba. Hranjiva svojstva kultura planktona i njihovo poboljšanje. Inertna hrana i njena primjena u ranim razvojnim stadijima

Vrsta predmeta

  • Poslijediplomski studij / Specijalistički studij / Ribarstvo (Izborni predmet, 2. semestar, 1. godina)

ECTS: 3.00

Sati nastave: 15
Predavanja: 5
Laboratorijske vježbe: 6
Seminar: 4

Ocjenjivanje

Dovoljan (2):
Dobar (3):
Vrlo dobar (4):
Izvrstan (5):

Oblici nastave

  • Predavanja
  • Seminari
  • Vježbe

Obvezna literatura

  1. Treer T., Safner R., Aničić I. & Lovrinov M. (1995): Ribarstvo. Globus, Zagreb
  2. Skaramuca B. (1994): Značenje rotatorija (Branchionus plicatilis, Muller) za akvakulturu. Ribarstvo, 52 (2): 75-78.
  3. Lubenz E., Tandler A., Minkoff G. (1989): Rotifers as food in aquaculture. Hydrobiologia, 186/187: 387-400
  4. Pillay T. V. R. (1995): Aquaculture principles and practices. Fishing New Books, Oxford.

Preporučena literatura

  1. Bromage N. R., Roberts R. J. (1995): Broodstock Management and Egg and Larval Quality. University Press, Cambridge, Marston Book Services LTD, Oxford.

Prijava djelatnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.