Ispiši

Akvatični Avertebrata (246770)

Nositelj predmeta

Opis predmeta

Upoznati studente poslijediplomskog studija s planktonskim zajednicama i zajednicama bentosa. Vezano za planktonske zajednice najprije će se govoriti o parametrima koji uvjetuju njihov razvitak i o osnovnim skupinama koje tvore zooplankton. Zatim o vertikalnoj i horizontalnoj raspodjeli zooplanktona i važnosti pojedinih vrsta kao pokazateljima trofičkog stanja u stajaćim vodama. Određivanje biomase zooplanktona. Važnost zooplanktona u prehrambenim lancima.
Vezano za bentoske zajednice govorit će se najprije o osobinama vodenih ekosustava. Zatim o porijeklu živog svijeta u vodama na kopnu. U osnovnim crtama će se samo spomenuti abiotički i biotički čimbenici koji određuju raspored različitih životinjskih skupina u vodama na kopnu. Obrazložiti raspored i sastav životinjskog svijeta u odnosu na stanište. S tim u vezi objasnit će se pojmovi kao što su seston, neuston, mikro- i makro bentos i drugi. Makrozoobentoskao pokazatelj saprobioloških prilika u vodotocima. Akvatični testovi toksičnosti.

Vrsta predmeta

  • Poslijediplomski studij / Specijalistički studij / Ribarstvo (Izborni predmet, 2. semestar, 1. godina)

ECTS: 4.00

Sati nastave: 20
Predavanja: 6
Laboratorijske vježbe: 7
Seminar: 7

Ocjenjivanje

Dovoljan (2):
Dobar (3):
Vrlo dobar (4):
Izvrstan (5):

Oblici nastave

  • Predavanja
  • Seminari
  • Vježbe

Obvezna literatura

  1. Lampert W., Sommer U. (1997): Lymnoecology: The ecology of lakes and streams. Oxford University Press, New York, 382 pp
  2. Sommer U. (1994): Planktologie. Springer, Berlin

Preporučena literatura

  1. Matoničkin I., Pavletić Z. (1972): Život naših rijeka. Školska knjiga, 198 pp

Prijava djelatnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.