Ispiši

Ekonomika ribarstva (246762)

Nositelj predmeta

Opis predmeta

Poznavanje sustava i podsustava odnosno njihovih elemenata i međusobnih veza u sustavu, vrlo su važna važna opća teoretska i praktička spoznaja funkcioniranja složenih cjelina. Takvi su složeni sustavi i gospodarski sustavi, s pojedinim podsustavima odnosno pojedinim granama i proizvodnjama u njima. Oni su i dinamičke cjeline. Ta dinamičnost ih još više usložnjava pa izučavanje i razumijevanje pojedinih interakcija u kojem je ribarstvo jedan elementu tom sustavu biva važnom pretpostavkom za učinkovito kreiranje i upravljanje takvim sustavom.
Cilj je upoznati studente, na teoretskoj i praktično-spoznajnoj razini, s organizacijskom strukturom gospodarskog sustava i podsustava te mjestom i oblikom interaktivne veze koje ribarstvo u tom sustavu ima prema ostalim dijelovima podsustava i sustava. Zadatak je usvojiti osnovne mjere i tehnike za upravljanje (management) u ribarstvu kao dijelu sustava.
Teoretski aspekti i podjela sustava. Gospodarski sustavi i podsustavi. Vanjske i unutarnje veze i oblici interakcije u ribarstvu i gospodarskom sustavu. Ribarstvo kao element podsustava poljoprivrede i nacionalnog gospodarskog sustava. Ekonomika i organizacija korištenja resursa općenito i posebitosti u ribarstvu. Mjere i instrumenti u upravljanju rastom i razvitkom ribarstva. Elementi kvantitativne i kvalitativne makroekonomske analize u ribarstvu. Mikroekonomika u ribarstvu.

Vrsta predmeta

  • Poslijediplomski studij / Specijalistički studij / Ribarstvo (Izborni predmet, 2. semestar, 1. godina)

ECTS: 3.00

Sati nastave: 15
Predavanja: 6
Seminar: 7
Terenske vježbe: 2

Ocjenjivanje

Dovoljan (2):
Dobar (3):
Vrlo dobar (4):
Izvrstan (5):

Oblici nastave

  • Predavanja
  • Seminari
  • Vježbe

Obvezna literatura

  1. Tito Žimbrek: Predavanja iz Ekonomike poljoprivrede – interni materijal
  2. Skupina autora: „Stanje hrvatske poljoprivrede – ocjena mogućih promjena“ (urednik: Tito Žimbrek)
  3. Samuelson P. i sur.: Makroekonomija. Mate, Zagreb (novija izdanja)
  4. Seijo J. C., Defeo O., Salas S.: Bioekonomija ribarstva. Teorija modeliranja i upravljanje, FAO
  5. Norton G. W., Alwang J. (1993): Introduction to Economics of Agricultural Development. McGraw Hill
  6. Babić M. (1977): Makroekonomski modeli. NN, Zagreb

Preporučena literatura

  1. Ott A. F., Yoo J. H. (1977): Macro-economic Theory. McGraw Hill 1977

Prijava djelatnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.