Ispiši

Suvremene tehnologije u doradi i skladištenju poljoprivredne biomase (228729)

Nositelj predmeta

Opis predmeta

Educirati studente doktorskog studija o znanjima i spoznajama vezanim uz tehnologiju dobave, dorade i skladištenja biomase i energetskih kultura uključujući nove metode i tehnologije.

Vrsta predmeta

ECTS: 6.00

Sati nastave: 30
Predavanja: 25
Seminar: 5

Izvođač predavanja
Izvođač seminara
Ocjenjivanje

Dovoljan (2):
Dobar (3):
Vrlo dobar (4):
Izvrstan (5):

Oblici nastave

  • Predavanja
  • Provjere znanja
  • Konzultacije
  • Seminari

Ishodi učenja i način provjere

Ishod učenja Način provjere
Nakon ispita, student/ica će moći: 1. Definirati ostatak poljoprivredne proizvodnje i njegov utjecaj na okoliš. 2. Odabrati i primijeniti tehnologije rukovanja i dobave biomase. 3. Izabrati nove tehnologije dorade kao i integracije u sustave poljoprivredne proizvodnje. 4. Prepoznati te riješiti probleme tijekom skladištenja. 5. Pripremiti idejni projekt sabirno logističkih centara. 6. Valorizirati mogućnosti iskorištenja biomase procesima pretvorbe. Praćenje nastave, eksperimentalan rad i prezentacija seminarskog rada

Tjedni plan nastave

  1. Postojeće i nove tehnologije dobave i rukovanja raznih tipova biomase i energetskih kultura za potrebe dorade
  2. Nove tehnologije dorade raznih tipova biomasa i energetskih kultura
  3. Sustavi skladištenja raznih tipova biomasa te energetskih kultura
  4. Planiranje sabirno logističkih centara
  5. Pretvorbe raznih tipova biomase te energetskih kultura

Preporučena literatura

  1. Matin, A., Brandić, I., Voća, N., Bilandžija, N., Matin, B., Jurišić, V., Anttonović, A., Krička, T. (2023). Changes in the Properties of Hazelnut Shells Due to Conduction Drying. Agriculture, 13(3), 589.
  2. Matin, A., Brandić, I., Voća, N., Bilandžija, N., Matin, B., Jurišić, V., Špelić, K., Antonović, A., Grubor, M., Krička, T. (2023). Influence of Conduction Drying on the Physical and Combustion Properties of Hazelnut Shell. Energies, 16(3), 1297.
  3. Krička, Tajana; Zjalić, Slaven; Bischof, Sandra; Zdunić, Zvonimir; Vican, Dijana; Bilandžija, Nikola, Grubor, Mateja; Jurišić, Vanja; Matin, Ana; Zgorelec, Željka; Biladnžija, Darija; Kos, Tomislav; Vujasinović, Edita; Kovačević, Zorana; Luketić, Daliborka; Lončar, Jelena (2024): Proizvodnja hrane, biokompozita i biogoriva u kružnom biogostpodarstvu, Zadar, Hrvatska.

Prijava djelatnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.