Ispiši

Uzgoj povrća u zaštićenim prostorima (251046)

Nositelj predmeta

Opis predmeta

Cilj predmeta je osposobiti studente za odabir tipa zaštićenog prostora, odgovarajuće opreme za reguliranje mikroklimatskih čimbenika i tehnologije uzgoja u svrhu racionalnog korištenja u agroekološkim uvjetima mediteranskog područja. Studenti će steći znanje o interakcijama mikroklimatskih čimbenika u zaštićenim prostorima i na temelju njih upravljati opremom za njihovu regulaciju. Poznavanje čimbenika proizvodnje i zahtjeva biljaka neophodno je za odabir odgovarajuće hidroponske tehnike uzgoja i pripremu hranjive otopine odgovarajućeg sastava s ciljem postizanja visokih i kvalitetnih prinosa u zaštićenim prostorima

Vrsta predmeta

ECTS: 3.00

Engleski jezik: R1

E-učenje: R1

Sati nastave: 40
Predavanja: 30
Vježbe u praktikumu: 6
Seminar: 4

Izvođač predavanja
Izvođač vježbi
Izvođač seminara
Ocjenjivanje

Dovoljan (2):
Dobar (3):
Vrlo dobar (4):
Izvrstan (5):

Opće kompetencije

- stjecanje praktičnih vještina o suvremenim tehnikama u proizvodnji povrća prikladnim za mediteransko područje
- samostalno upravljanje opremom za regulaciju mikroklimatskih čimbenika u zaštićenom prostoru te u hidroponskom uzgoju povrća
- određivanje kvalitete povrtnih vrsta mediteranskog područja u svrhu dorade, prerade i skladištenja svježe sirovine i prerađevina

Ishodi učenja i način provjere

Ishod učenja Način provjere
Upravljati mikroklimatskim uvjetima zaštićenog prostora ovisno o uzgajanoj kulturi i zahtjevima u različitim fenofazama rasta i razvoja. Seminarski rad, pismeni ispit
Odabrati i primijeniti odgovarajuću opremu za mediteranske uvjete proizvodnje, ovisno o tehnologiji uzgoja i kulturi. Pismeni ispit
Prepoznati najvažnije dijelove sustava i opremu za hidroponski uzgoj te pripremiti hranjivu otopinu odgovarajućeg sastava. Seminarski rad, pismeni ispit
Preporučiti prikladnu tehniku uzgoja za pojedinu kulturu i provesti agrotehničke zahvate tijekom sezone uzgoja. Pismeni ispit

Tjedni plan nastave

  1. P - Značaj i funkcija zaštićenih prostora u produženju vegetacijskog razdoblja povrćarskih kultura. Mogućnosti poboljšanja svojstava pokrovnih materijala.
  2. P - Svjetlo i ugljični dioksid kao mikroklimatski čimbenici zaštićenog prostora. VP - Proračun dopunskog osvjetljenja u zaštićenom prostoru.
  3. P - Temperatura i relativna vlaga zraka kao mikroklimatski čimbenici zaštićenog prostora. VP - Proračun gubitaka topline i korištenje psihrometrijske karte.
  4. P - Oprema za reguliranje mikroklimatskih čimbenika i njihove interakcije u zaštićenom prostoru.
  5. S - Mikroklimatski uvjeti zaštićenog prostora za različite povrćarske kulture.
  6. P - Hidroponske tehnike uzgoja povrća na supstratima i bez supstrata, vrste supstrata i njihova kemijska i fizikalna svojstva.
  7. P - Oprema za pripremu i sterilizaciju hranive otopine u hidroponskom uzgoju, metode sterilizacije.
  8. P - Sastav hranive otopine, metode pripreme i korekcije sastava, dinamika fertirigacije u hidroponskom uzgoju.
  9. VP - Proračun sastava hranive otopine
  10. S - Sastav hranive otopine za različite povrćarske kulture

Prijava djelatnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.