Koštičavo voće (228326)
Nositelj predmeta
Opis predmeta
Predmet osposobljava studente ekološkim čimbenicima za uzgoj koštičavih voćnih vrsta, biološkim svojstvima vrsta, sorata i podloga kao i osnove fiziologije rasta i rodnosti voćaka.
U svakom od programskog dijela obrađuje se slijedeće cjeline: proizvodnja u Svijetu i Hrvatskoj s naglaskom na Mediteranski dio, botanička pripadnost, ekološki čimbenici proizvodnje, cvatnja i oplodnja, tehnologija uzgoja, podloge i sortiment ( izvorne vrste koje sudjeluju u stvaranju podloga i sorata) kao i uzgojni oblici.
Vrsta predmeta
- Diplomski studij / Mediteranska poljoprivreda (Izborni predmet, 3. semestar, 2. godina)
ECTS: 2.00
Engleski jezik: R1
E-učenje: R1
Sati nastave: 20
Predavanja: 14
Auditorne vježbe: 4
Seminar: 2
Izvođač predavanja
Ocjenjivanje
Dovoljan (2): 60%
Dobar (3): 70%
Vrlo dobar (4): 80%
Izvrstan (5): 90%
Uvjeti za dobivanje potpisa
Prisutstvo na nastavi kao i odrađene vježe.
Opće kompetencije
Studenti dobivaju neophodna teorijska i praktična znanja iz tehnologije uzgoja koštičavih voćnih vrsta-sorte i podloge u određenim ekološkim - mediteranskim uvjetima uzgoja.
Oblici nastave
- Predavanja
- Provjere znanja
- Auditorne vježbe
Ishodi učenja i način provjere
Ishod učenja | Način provjere |
---|---|
objasniti i navesti okolišne čimbenike na Mediteranu za uzgoj određene koštičave voćne vrste | seminar, pismeni i usmeni ispit |
razumijeti i objasniti fiziologiju cvatnje, oplodnje i plodonošenja najvažnijih koštičavih voćnih vrsta | seminar, pismeni i usmeni ispit |
opisati pomološka svojstva košičavih voćnih vrsta kao i njihov vodeći sortiment u proizvodnji | seminar, pismeni i usmeni ispit |
opisati osobine podloga za koštičave voćne vrste | seminar, pismeni i usmeni ispit |
znati isplanirati tehnologiju uzgoja za koštičave voćne vrste | seminar, pismeni i usmeni ispit |
Način rada
Obveze nastavnika
Održavanje nastave u skladu s definiranim tjednim planom. Dostupnosti nastavnih materijala, obavijesti vezane za kolegij kao i redovita komunikacija sa studentima pomoću elektroničkih medija te predviđenih tjednih konzultacija. Održavanje kolokvija i ispita u objavljenim terminima, ocjenjivanje u skladu s definiranim kriterijima. Izvođenje predavanja, vježbi i seminara.
Obveze studenta
Redovito prisustvovanje na predavanjima, vježbama i seminarima. Uvjeti za pristupanje ispitu su redovno pohađanje nastave te izrada seminara.
Polaganje ispita
Elementi praćenja | Maksimalno bodova ili udio u ocjeni | Bodovna skala ocjena | Ocjena | Broj sati izravne nastave | Ukupni broj sati rada prosječnog studenta | ECTS bodovi |
---|---|---|---|---|---|---|
Pohađanje nastave i aktivnost na nastavi | 5% |
0-60 61-70 71-80 81-90 91-100 |
Nedovoljan (1) Dovoljan (2) Dobar (3) Vrlo dobar (4) Izvrstan (5) |
20 | 20 | 0,2 |
Seminar | 25% |
0-60 61-70 71-80 81-90 91-100 |
Nedovoljan (1) Dovoljan (2) Dobar (3) Vrlo dobar (4) Izvrstan (5) |
10 | 0,5 | |
Završni ispit (pismeni/usmeni) | 70% |
0-60 61-70 71-80 81-90 91-100 |
Nedovoljan (1) Dovoljan (2) Dobar (3) Vrlo dobar (4) Izvrstan (5) |
30 | 1,3 |
Tjedni plan nastave
- Korištenje i uzgoj koštičavih voćnih vrsta u Svijetu i Hrvatskoj s naglaskom na mediteranski dio/2 P
- Šljiva-biološka svojstva, tehnologija uzgoja, podloge i sorte u proizvodnji/2P
- Breskva i nektarina - biološka svojstva, tehnologija uzgoja, podloge i sorte u proizvodnji/3P
- Marelica -biološka svojstva, tehnologija uzgoja, podloge i sorte u proizvodnji/2P
- Trešnja - biološka svojstva, tehnologija uzgoja, podloge i sorte u proizvodnji/2P
- Trešnja-cvatnja i oplodnja/1P
- Višnja - biološka svojstva, tehnologija uzgoja, podloge i sorte u proizvodnji/2P
- Tehnologija uzgoja određene koštičave voćne vrste/2S
- Praćenje cvatnje koštičavih voćnih vrsta/2V
- Zametanje, razvoja i morfologija ploda koštičavih voćnih vrsta/2V
Obvezna literatura
- Predavanja i Power Point-prezentacija (Merlin-sustav e-učenje)
- Miljković, I. (1991.) Suvremeno voćarstvo, Znanje, Zagreb (odabrana poglavlja)
- Miljković, I. (2011). Trešnja, Hrvatsko agronomsko društvo, Zagreb