Ispiši

Koštičavo voće (228326)

Nositelj predmeta

Opis predmeta

Predmet osposobljava studente ekološkim čimbenicima za uzgoj koštičavih voćnih vrsta, biološkim svojstvima vrsta, sorata i podloga kao i osnove fiziologije rasta i rodnosti voćaka.
U svakom od programskog dijela obrađuje se slijedeće cjeline: proizvodnja u Svijetu i Hrvatskoj s naglaskom na Mediteranski dio, botanička pripadnost, ekološki čimbenici proizvodnje, cvatnja i oplodnja, tehnologija uzgoja, podloge i sortiment ( izvorne vrste koje sudjeluju u stvaranju podloga i sorata) kao i uzgojni oblici.

Vrsta predmeta

ECTS: 2.00

Engleski jezik: R1

E-učenje: R1

Sati nastave: 20
Predavanja: 14
Auditorne vježbe: 4
Seminar: 2

Izvođač predavanja
Ocjenjivanje

Dovoljan (2): 60%
Dobar (3): 70%
Vrlo dobar (4): 80%
Izvrstan (5): 90%

Uvjeti za dobivanje potpisa

Prisutstvo na nastavi kao i odrađene vježe.

Opće kompetencije

Studenti dobivaju neophodna teorijska i praktična znanja iz tehnologije uzgoja koštičavih voćnih vrsta-sorte i podloge u određenim ekološkim - mediteranskim uvjetima uzgoja.

Oblici nastave

  • Predavanja
  • Provjere znanja
  • Auditorne vježbe

Ishodi učenja i način provjere

Ishod učenja Način provjere
objasniti i navesti okolišne čimbenike na Mediteranu za uzgoj određene koštičave voćne vrste seminar, pismeni i usmeni ispit
razumijeti i objasniti fiziologiju cvatnje, oplodnje i plodonošenja najvažnijih koštičavih voćnih vrsta seminar, pismeni i usmeni ispit
opisati pomološka svojstva košičavih voćnih vrsta kao i njihov vodeći sortiment u proizvodnji seminar, pismeni i usmeni ispit
opisati osobine podloga za koštičave voćne vrste seminar, pismeni i usmeni ispit
znati isplanirati tehnologiju uzgoja za koštičave voćne vrste seminar, pismeni i usmeni ispit

Način rada

Obveze nastavnika

Održavanje nastave u skladu s definiranim tjednim planom. Dostupnosti nastavnih materijala, obavijesti vezane za kolegij kao i redovita komunikacija sa studentima pomoću elektroničkih medija te predviđenih tjednih konzultacija. Održavanje kolokvija i ispita u objavljenim terminima, ocjenjivanje u skladu s definiranim kriterijima. Izvođenje predavanja, vježbi i seminara.

Obveze studenta

Redovito prisustvovanje na predavanjima, vježbama i seminarima. Uvjeti za pristupanje ispitu su redovno pohađanje nastave te izrada seminara.

Polaganje ispita

Elementi praćenja Maksimalno bodova ili udio u ocjeni Bodovna skala ocjena Ocjena Broj sati izravne nastave Ukupni broj sati rada prosječnog studenta ECTS bodovi
Pohađanje nastave i aktivnost na nastavi 5% 0-60
61-70
71-80
81-90
91-100
Nedovoljan (1)
Dovoljan (2)
Dobar (3)
Vrlo dobar (4)
Izvrstan (5)
20 20 0,2
Seminar 25% 0-60
61-70
71-80
81-90
91-100
Nedovoljan (1)
Dovoljan (2)
Dobar (3)
Vrlo dobar (4)
Izvrstan (5)
10 0,5
Završni ispit (pismeni/usmeni) 70% 0-60
61-70
71-80
81-90
91-100
Nedovoljan (1)
Dovoljan (2)
Dobar (3)
Vrlo dobar (4)
Izvrstan (5)
30 1,3

Tjedni plan nastave

  1. Korištenje i uzgoj koštičavih voćnih vrsta u Svijetu i Hrvatskoj s naglaskom na mediteranski dio/2 P
  2. Šljiva-biološka svojstva, tehnologija uzgoja, podloge i sorte u proizvodnji/2P
  3. Breskva i nektarina - biološka svojstva, tehnologija uzgoja, podloge i sorte u proizvodnji/3P
  4. Marelica -biološka svojstva, tehnologija uzgoja, podloge i sorte u proizvodnji/2P
  5. Trešnja - biološka svojstva, tehnologija uzgoja, podloge i sorte u proizvodnji/2P
  6. Trešnja-cvatnja i oplodnja/1P
  7. Višnja - biološka svojstva, tehnologija uzgoja, podloge i sorte u proizvodnji/2P
  8. Tehnologija uzgoja određene koštičave voćne vrste/2S
  9. Praćenje cvatnje koštičavih voćnih vrsta/2V
  10. Zametanje, razvoja i morfologija ploda koštičavih voćnih vrsta/2V

Obvezna literatura

  1. Predavanja i Power Point-prezentacija (Merlin-sustav e-učenje)
  2. Miljković, I. (1991.) Suvremeno voćarstvo, Znanje, Zagreb (odabrana poglavlja)
  3. Miljković, I. (2011). Trešnja, Hrvatsko agronomsko društvo, Zagreb

Prijava djelatnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.